ODEŠLA HEREČKA MILENA ASMANOVÁ
ČINOHRA / 4.1.2021
Herečka MILENA ASMANOVÁ se dožila úctyhodných 90 let, zemřela 3. ledna 2021 v Praze. V činohře NDM působila od začátku 60. let 20. století až do přelomu tisíciletí. 
 
Milena Asmanová je rozhodně výraznou tváří naší činohry, byla jí po dobu více než 30 let a zazářila v rolích dramatických i komediálních. Byla to nesmírně vitální dáma,“ připomněl ředitel NDM Jiří Nekvasil. Sám z pozdějšího období vyzdvihnul například role dohazovačky Jente v Šumaři na střeše (premiéra 1995) nebo výraznou roli Baby Morany v Baladě pro banditu (premiéra 1996). Hrála po boku Jana Vlasáka, Jana Filipa, Pavla Nečase, Jana Fišara nebo Tomáše Jirmana.

Milena Asmanová se narodila v Brně, herectví vystudovala na pražské DAMU. Svou profesní kariéru ale spojila především s činohrou NDM v Ostravě. V letech 1960–2000 zde hrála v celé řadě výrazných rolí. Hrála polohy vážné i komické, od klasiky po modernu. Zejména po skončení stálého angažmá se pak objevila i na několika dalších scénách (Švandovo divadlo v Praze, Divadlo E. F. Buriana aj.).

Televizním divákům se do povědomí zapsala především jako Karolina v proslulém seriálu Kamenný řád z roku 1975. Zahrála si ale i v mnoha dalších televizních inscenacích a seriálech nejen z dílny ostravského studia tehdy Československé televize (např. U nás doma, Vincenc Priessnitz, Postel s nebesy, Kočár pro princeznu, Třicet panen a Pythagoras). Naposledy se Milena Asmanová objevila v menší roli v populárním televizním seriálu Policie Modrava (TV Nova).
 
Herecké zkušenosti předávala i svým žákům na ostravské konzervatoři a v 90. letech založila vlastní herecké studio Mileny Asmanové (MASH) při NDM v Ostravě. Pod jejím vedením začínal svou hereckou dráhu např. Milan Kačmarčík, Tereza Bebarová, Zuzana Kajnarová, Michal Kavalčík (dříve známý jako Ruda z Ostravy) a další.
 
Milena Asmanová patřila mezi velké herečky s vrozeným talentem, vynikala precizností a profesionalitou. Kolegové, studenti a přátelé na ní s láskou vzpomínají i pro její milou veselou povahu a nakažlivé životní nadšení.
 
 
JEHO UROZENOST PAN MĚŠŤÁK (MĚŠŤÁK ŠLECHTICEM) (1966) – Milena Asmanová (Mikuláška, služebná), Karel Vochoč (Kilián, sluha Kleontův)
Foto František Krasl
ŽIVNOST PANÍ WARRENOVÉ (1978) – Milena Asmanová (Kitty Warrenová), Alexandra Gasnárková (Vivie Warrenová)
Foto Vladimír Dvořák
BALADA PRO BANDITU (1996) – Milena Asmanová (Baba, Morana), Pavel Nečas (Nikola) Foto Josef Hradil