ATELIÉR PŘI NDM ZVE NA POETICKOU KAVÁRNU A BESEDU O LOJZKOVI LAPÁČKOVI
12.12.2021
Ateliér při NDM Vás zve na první díl nového pořadu POETICKÁ KAVÁRNA a na BESEDU O LOJZKOVI LAPÁČKOVI, kterou uvádíme v rámci připravované lednové premiéry souboru činohry NANEBEVSTOUPENÍ LOJZKA LAPÁČKA ZE SLEZSKÉ OSTRAVY.
 
 
 
Nový pravidelný pořad Poetická kavárna Ateliéru pro divadelní vzdělávání při NDM je určen všem milovníkům poezie a krásného slova. První díl pořadu uvedemeve středu 15. prosince od 18 hodin v kavárně Národní dům v Divadle Jiřího Myrona. Ve Vánoční poetické kavárně se můžete těšit na členy činohry NDM Annu CónovouJana Fišara a Tomáše Jirmana za hudebního doprovodu Davida Schreibera. V příjemném prostředí kavárny Národní dům si můžete vychutnat nejen dobrou kávu či víno, ale také to nejlepší z poezie i prózy české i světové. 
 
 
 
 
 
Ve čtvrtek 16. prosince od 16 hodin ve slavnostním sále Josefa Kobra v Divadle Jiřího Myrona se uskuteční další akce Ateliéru při NDM – BESEDA O LOJZKOVI LAPÁČKOVI, kterou Ateliér pořádá v rámci očekávané lednové premiéry nové činoherní inscenace NDM NANEBEVSTOUPENÍ LOJZKA LAPÁČKA ZE SLEZSKÉ OSTRAVY. Inscenace je inspirovaná stejnojmenným románem spisovatele Oty Filipa. Beseda s profesory Filozofické fakulty Ostravské univerzity, zabývajícími se literárním odkazem spisovatele Oty Filipa a s dokumentaristy České televize Ostrava, kteří o něm natočili dokumentární film. Připomeneme postavení románu Nanebevstoupení Lojzka Lapáčka ze Slezské Ostravy v kontextu spisovatelova díla a ukážeme, jaký obraz Ostravy Ota Filip ve svém románu vytváří a na co klade zvláštní důraz. Pozornost bude věnována také televiznímu seriálu, který na základě románu vznikl v ostravském televizním studiu v roce 1994. Součástí besedy bude projekce vybraných částí dokumentu Dvacáté století Oty Filipa.
Účinkují: prof. Mgr. Jan Malura, PhD. a prof. PaedDr. Iva Málková, PhD. (Katedra české literatury a literární vědy a Centrum regionálních studií, Filozofická fakulta Ostravské univerzity), Helena Dohnalová (redaktorka, dramaturgyně a scenáristka České televize Ostrava) a další.