ATELIÉR PŘI NDM ZVE DIVÁKY NA POETICKOU KAVÁRNU A SEŇOR KLUB!
13.1.2022
Ateliér pro divadelní vzdělávání při NDM pořádá v nejbližších dnech dvě zajímavé akce. V pondělí 17. ledna se uskuteční nový pořad POETICKÁ KAVÁRNA a ve čtvrtek 20. ledna SEŇOR KLUB se Stanislavem Šárským.
 
Poetická kavárna je nový pravidelný pořad Ateliéru pro divadelní vzdělávání při NDM a je určen všem milovníkům poezie a krásného slova. První setkání se uskuteční 17. ledna od 18 hodin v kavárně Národní dům. Proběhne zde předpremiérové čtení z díla Oty Filipa, jehož román inspiroval soubor činohry k tvorbě inscenace Nanebevstoupení Lojzka Lapáčka ze Slezské Ostravy. Tomuto spisovateli, svým osudem i dílem silně spjatému s Ostravou, jsme se rozhodli zasvětit právě lednovou Poetickou kavárnu. Zazní v ní ukázky nejen z románu o Lojzkovi Lapáčkovi, ale i z dalších Filipových děl.
Účinkují: Jan Fišar, Tomáš Jirman, Vít Roleček a David Schreiber (hudební doprovod)
 
Premiéra inscenace souboru činohry podle románu významného představitele české exilové literatury, ostravského rodáka Oty Filipa, proběhne 29. ledna v Divadle Jiřího Myrona.

 
Druhou lednovou akcí Ateliéru je další díl oblíbeného pořadu Seňor klub, který se uskuteční 20. ledna od 17 hodin v Divadle „12“. Přivítáme v něm významného hosta, pana Stanislava Šárského. V ostravském činoherním angažmá byl Stanislav Šárský od roku 1967, v letech 1990–1991 působil i jako umělecký šéf činohry. V 90. letech hrál v Městských divadlech pražských a od roku 2003 v pražském Švandově divadle. Doma je ale stále v Ostravě, kde ho v současné době můžete vídat na jevišti Divadla „12“ v inscenaci Hodný pan doktor.
 
Než kohout zazpívá (1971)
Foto František Krasl
Stanislav Šárský, Alexanda Gasnárková
Mordová rokle (1974)
Foto František Krasl
Jan Vlasák, Stanislav Šárský
Cyrano de Bergerac (2000)
Foto Josef Hradil
Stanislav Šárský

 

Hodný pan doktor (2019)
Foto Radovan Šťastný
Stanislav Šárský, Alexandra Gasnárková