JANÁČKOVY OPERY V NÁRODNÍM DIVADLE MORAVSKOSLEZSKÉM V DALŠÍ NOVÉ PUBLIKACI
OPERA / 3.5.2022
V pokladně a e-shopu Národního divadla moravskoslezského je k dostání nová publikace s názvem Proměny Janáčkových oper v Národním divadle moravskoslezském v Ostravě, 1919–2018.
 
Publikace Proměny Janáčkových oper v Národním divadle moravskoslezském v Ostravě, 1919–2018 volně navazuje na publikaci vydanou před dvěma lety Opery Leoše Janáčka v Národním divadle moravskoslezském, která se zaměřila na výběr scénicky nejpozoruhodnějších Janáčkových děl uvedených v našem divadle. Publikace je stále k dostání v knižní podobě a je ale také dostupná v elektronické verzi na webu divadla (e-verze je propojena s archivem inscenací).
 
Nově vydaná publikace se zabývá všemi inscenacemi v celé historii divadla. Opera Národního divadla moravskoslezského nabídla divákům už všechny Janáčkovy opery a vedle Národního divadla Brno jsme druhým divadlem na světě, které uvedlo ve své historii kompletní operní dílo skladatele. Vznikla z iniciativy divadla; autoři jsou pracovníci Ostravského muzea (Lenka Černíková) a Fakulty umění Ostravské univerzity (Helena Spurná, Viktor Velek). Za pomoci dochovaných pramenů z archivu divadla, Ostravského muzea, Slezského zemského muzea a Archivu města Ostravy rekonstruuje nová kniha každou z inscenací oper hukvaldského rodáka uvedených v Národním divadle moravskoslezském v letech 1919 - 2018. Stejně jako publikace první, má i tato nová bohatou obrazovou stránku pocházející nejen z fondů divadla, ale také ze sbírek Ostravského muzea. Využity jsou scénické návrhy i hojně fotografií umělců z inscenací, včetně vzácných snímků historicky nejstaršího nastudování Janáčkovy Její pastorkyně v roce 1919.
 
Kniha je věnována brněnskému skladateli a muzikologovi Miloši Štědroňovi k jeho osmdesátinám s poděkováním za vše, co vykonal pro Janáčkovu hudbu.
 
Obě publikace si můžete zakoupit v pokladně NDM a na našem e-shopu. Nová publikace je k dostání za 200 Kč. Stále je k dispozici také první kniha. V kompletu jsou obě v prodeji za 450 Kč (druhá samostatně stojí 320 Kč).