ZA NOVOU OPEROU DO OSTRAVY! NODO 2022 – FESTIVAL SOUČASNÉ OPERY
2.6.2022
Již 25. června startuje další ročník bienále NODO / Dny nové opery Ostrava – jedinečná kontinuální přehlídka nové opery v České republice!
 
Festival letos nabídne v Divadle Antonína Dvořáka, Divadle Jiřího Myrona, na krytém náměstí Trojhalí Karolina a lyžařské sjezdovce v Palkovicích operní díla a vokální performance osmi skladatelů: Luigiho Nona, Salvatora Sciarrina, Petra Kotíka, Matouše Hejla, Miroslava Tótha, Judith Berkson, Jamese Laytona a Lucie Páchové. Účinkují sóloví pěvci a dirigenti z Evropy a USA, inscenační týmy z Polska, Německa, Slovenska i od nás; sbor Canticum Ostrava Jurije Galatenka a orchestry Ostravská banda a ONO / Ostrava New Orchestra.
 
Deset let od svého založení demonstruje festival NODO sílu uměleckého projevu soudobé opery. Za nárůstem publika, hlavně ze strany mladé generace, stojí díla, která si kladou otázky po smyslu naší existence v 21. století a která jsou také součástí festivalového programu.
 
25. června Superflumina – Divadlo Jiřího Myrona
26. června Opera Ibsen/Přízraky – Divadlo Antonína Dvořáka
27. června Many Many Women – Divadlo Jiřího Myrona
28. června Partial Memories / saudade / Approximate – Divadlo Antonína Dvořáka
29. června Nulanusskiareál Palkovice
30. června Prometeo. Tragedia dell‘ascoltoTrojhalí Karolina
 
NODO / Dny nové opery Ostrava organizuje Ostravské centrum nové hudby a Národní divadlo moravskoslezské. Konají se za podpory statutárního města Ostravy, Ministerstva kultury ČR, Moravskoslezského kraje, Ernst von Siemens Music Foundation, Česko-německého fondu budoucnosti a díky dalším institucím, nadacím i podpoře soukromého sektoru. Za kontinuální velkorysou pomoc Ostravskému centru nové hudby děkujeme Liboru a Veronice Winklerovým a také Martinu Vohánkovi. Generálním mediálním partnerem festivalu je Český rozhlas Vltava, hlavním mediálním partnerem Česká televize.