REŽISÉR BEDŘICH JANSA DNES SLAVÍ SVÉ PŮLKULATÉ JUBILEUM!
5.6.2022
Dnes slaví své 85. narozeniny významná osobnost divadelní kultury – pan režisér Bedřich Jansa! Národní divadlo moravskoslezské se připojuje ke gratulacím!
 
Bedřich Jansa nastoupl do našeho divadla v roce 1966 a za 25 let zde nastudoval 60 činoherních inscenací. V roce 1991 přešel do funkce uměleckého šéfa olomouckého divadla a po dalším krátkém angažmá v Těšínském divadle zakončil své stálé divadelní působení jako umělecký šéf opavské činohry. S Národním divadlem moravskoslezským však spolupracoval i nadále, tentokrát s operním souborem (dalších 11 inscenací). Kromě divadla režíroval i desítky rozhlasových a přes 20 televizních inscenací a hezkou řádku let také působil jako pedagog na Janáčkově konzervatoři.
 
Diváci Národního divadla moravskoslezského mají možnost navštěvovat v Divadle „12“ laskavou komedii v jeho režii HODNÝ PAN DOKTOR, kterou má soubor činohry NDM na svém repertoáru od listopadu 2019. Jelikož dnešní plánovaná repríza inscenace (5. června 2022) byla z důvodu nemoci v souboru zrušena, přejeme panu Jansovi krásné narozeniny na dálku. Na jevišti Divadla „12“ mu budeme moci popřát v příští sezóně, konkrétně 30. září 2022 od 19 hodin, kdy nás čeká další repríza jeho úspěšné inscenace.
 
Jak vzpomínáte na tehdejší zkoušení (inscenace HODNÝ PAN DOKTOR)?
„Práce na hře byla vynikající. Z obou stran. V podstatě to byla pohoda. Všichni pracovali jako šrouby, všichni byli nadržení, díky čemuž se nám podařilo, a to říkám poprvé vám, nikdy jsem se tím nechlubil, že ta inscenace má zvláštní lidský rozměr, lidskou hloubku. Hodný pan doktor není ani komedie, ani tragédie, nemá žádné pevné žánrové určení, někdy je to groteska, někdy konverzačka, ale měl jsem na první zkoušce krátkou půlhodinovou přednášku a herci všechno okamžitě pochopili. Nakonec především díky nim vzniklo něco, co diváka zahřeje. A je to proto, že hráli spolu, vnitřně spolu, což je podstata divadla a zároveň cíl, o který jsem vždy usiloval."
Celý rozhovor s Bedřichem Jansou k přečtení ZDE.
Foto Radovan Šťastný