CO SI ZABALIT K MOŘI A KAM SE VYPRAVIT PRO TY NEJLEPŠÍ LETNÍ ZÁŽITKY?
9.8.2022
Je tady léto a vaše hlava i tělo volá po relaxu. Co si zabalit, aby dovolená nebyla peklem, a kam se vydat? Experti z CK Radynacestu.cz sestavili seznam věcí na dovolenou k moři a přidali žebříček TOP letních destinací i se speciálním tipem pro milovníky divadla.
 
Načerpat energii, ochutnat dobré jídlo, objevit skryté perly, o kterých se běžně nepíše. Dopřejte si letní zážitky na nových místech… „Relaxačně laděný program s průvodcem slibuje poznání, odpočinek i koupání v moři, přestože o 14denní ležení na pláži rozhodně nejde“, říká Martin Šimek, majitel CK Radynacestu.cz.
 
Kam se tedy vypravit?
Bohatá historie a oslnivé pláže jsou na Kypru samozřejmostí, stejně tak tady ale můžete vyrazit za dobrodružstvím nebo si vyrobit vlastní sýr halloumi, který ke Kypru patří jako svíčková k Česku. U jedné místní dámy si vyzkoušíte sýr z ovčího a kozího mléka vyrobit, od dojení přes formování až po ochutnávku. Máte se na co těšit!
 
Architektura ostrova, jehož osud ležel v rukách maltézských rytířů, je plná skrytých perel. Jedna je ale na hony vzdálená všemu, co jste dosud měli možnost vidět – Popeye Village, volně přeloženo jako vesnice Pepka námořníka. Malé dřevěné domky vyrostly na útesu Malty jako kulisy pro natáčení stejnojmenného filmu z 80. let. Dnes jsou muzeem a komplexem zábavy. Čeká vás loutkové divadlo i osvěžení v aquaparku.
 
Jste duší gurmán? Pak vás Chorvatsko mile překvapí. Co by kotvou dohodil od nejkrásnějšího evropského města, jak tady Dubrovníku rádi říkají, najdete poloostrov Pelješac a na něm nejlepší vinice. Zavítáte na rodinnou farmu ústřic, kde se dozvíte, jak se ústřice chovají a jak je můžete připravit hostům. Ochutnáte hlavní obchodní artikl farmy, ale i domácí sýr, pršut nebo jejich šampaňské.
 
Vyrobte si sýr halloumi na Kypru! Filmová vesnice Pepka námořníka na Maltě Ústřice, víno, pršut… Ochutnejte Chorvatsko!
A co sebou? Nejdůležitější jsou:
  • osobní doklady – platný cestovní pas nebo OP (do státu EU), kartička zdravotního pojištění – evropská kartička cestovního pojištění, řidičák (pokud možno mezinárodní), platební karta a číslo na její blokování při ztrátě
  • doklady od CK (cestovní smlouva, voucher, letenka)
  • dioptrické brýle (příp. i náhradní), kontaktní čočky (i náhradní) + roztok, osobní lékárnička
  • klíče od domu
  • peníze (zkontrolovat, jestli doma nemáte nějakou místní měnu z minulé dovolené)
    fotoaparát (kamera) + nabíječka, mobilní telefon + nabíječka (kredit/paušál, aktivovat roaming)
  • visačka na kufr, zámek a klíček
Část věcí si zabalte do příručního zavazadla. Důležité jsou především doklady a léky, ale cestování vám usnadní i připravená láhev s vodou po ruce. Pamatujte na zásadu: Čím méně věcí povezete, tím lépe. Vyberte jen to, co opravdu využijete. Nechejte si v kufru místo na suvenýry. Z dovolené totiž s největší pravděpodobností nepojedete s prázdnou.
 
Co si zabalit k vodě:
  • plavky, plážové boty, sluneční brýle
  • šnorchl, ploutve, plavecké brýle, boty do vody
  • opalovací krémy, slunečník či plážový stan
  • plážový ručník, rohož, deka
  • plážová taška (nejlépe termo, aby v ní vydrželo pití studené)
  • nafukovací lehátko, míč, létající talíř…
Ani na dovolené ovšem nemusíte nechat vyhasnout svou vášeň pro kulturu. Kde jinde než právě v době volna můžete konečně přečíst celou knihu, poslechnout si celé album, vidět celou novou sérii seriálu… Chvilka klidu na pláži i probdělé večery jsou povoleny. Nezapomeňte se proto dopředu vybavit také knihou a technikou (mobil s daty, stažená hudební aplikace atd.).
 
Tak, máte sbaleno a můžete vyrazit… Pokud si rádi divadelní sezónu zpestříte něčím nevšedním, máme pro vás speciální tip. Při cestě do Řecka si na seznam míst, která byste měli vidět, přidejte Peloponés. Mimo jiné si právě tady prohlédnete zblízka nejzachovalejší antické divadlo světa.
 
Máte vybráno? Vyhrajte poukaz na zájezd v hodnotě 35 000 Kč od CK Radynacestu.cz a dopřejte si dovolenou, na kterou nezapomenete. Stačí si zakoupit předplatné do Národního divadla moravskoslezského do 1. 9. 2022 a máte jistou účast ve slosování.
 
Autorka: Jitka Bajtková, Radynacestu.cz
Zdroj použitých fotografií: CK Radynacestu.cz – archivy průvodců a cestovatelů, fotobanka: Shutterstock.com