OHLÉDNUTÍ ZA NOCÍ DIVADEL A SLAVNOSTNÍ KŘEST KLUBU MLADÉHO DIVÁKA
21.11.2022
Třetí listopadový sobotní večer patřil NOCI DIVADEL. Aktéři z Národního divadla moravskoslezského, Komorní scény Aréna a Divadla Petra Bezruče obsadili 19. listopadu od 18.00 do 22.00 hodin Divadlo Antonína Dvořáka.
 
V rámci programu 10. ročníku NOCI DIVADEL jsme pokřtili a slavnostě zahájili fungování ostravského Klubu mladého diváka. Ten bude určen hlavně středoškolským a vysokoškolským studentům. Cílem je nabídnout mladým lidem od 15 do 25 let vybrané tituly za podstatně nižší ceny, vzájemná setkání, sdílení zážitků, bližší poznávání divadelního provozu i rozvíjení přemýšlení o divadle prostřednictvím diskusí a workshopů. Bližší informace o projektu jsou dostupné na webové stránce projektu www.mladydivak.cz.
Projekt ostravského Klubu mladého diváka je realizován za finanční spoluúčasti EU prostřednictvím Národního plánu obnovy a Ministerstva kultury.
 
Foto Martin Kusyn
Významnou veřejnou premiéru v rámci programu Noci divadel předvedlo Činoherní studio NDM – na jevišti Divadla Antonína Dvořáka představili mladí svůj divadelní manifest ZA FILTREM. Podkladem performance je autentický materiál sesbíraný jak z průzkumu různých sociálních sítí, tak z ankety členů Činoherního studia mezi jejich vrstevníky. Vznik manifestu je součástí mezinárodního divadelního projektu Future = NOW! youth manifesto, (ve zkratce FuN) na kterém kromě Ateliéru při NDM participuje také slovinské Divadlo Glej s nizozemským Theaterschip.
Projekt je spolufinancovaný Evropskou unií v programu Kreativní Evropa.