NOVÉ ČÍSLO ČASOPISU NDM LEDEN/ÚNOR 2023 JIŽ NYNÍ ON-LINE!
13.12.2022
V jubilejním 60. čísle našeho časopisu NDM otevíráme první dva měsíce nového roku 2023. V lednu a únoru nás čekají hned čtyři premiéry. Tituly a jejich autoři, které jsme ještě u nás v Národním divadle moravskoslezském nehráli.
 
Soubor činohry uvede 22. ledna 2023 v Divadle „12“ premiéru inscenace pro celou rodinu O LÍNÉ BABIČCE: Ale pozor, název klame. Babička totiž rozhodně nelení, naopak si tato dáma k údivu své rodiny a před zraky diváků plní sen za snem, ať už jde o jízdu nejrychlejším autem světa, či o výstup na Everest! Kdo ví, jaká přání vytáhne ze svého škapulíře…? Zveme celou rodinu! (Vojtěch Štěpánek, šéf činohry NDM).
Od nového roku posílí řady souboru činohry herečka Sabina Muchová, se kterou si můžete v našem časopise přečíst rozhovor. Další z rozhovorů poskytl i herec František Strnad, který je členem souboru dvacátým pátým rokem!
 
V únoru nás čeká premiéra dvou pozoruhodných oper Viktora Ullmanna ROZBITÝ DŽBÁN a CÍSAŘ ATLANTIDY: Režie se ujme slovinský umělec Rocc, který přichází se zajímavou koncepcí. V únoru budeme velmi pilní, protože připravíme ještě jeden „dvojvečer“, a to dvě barokní opery TANEC NEVDĚČNIC a DIDO A AENEAS. Jedná se o další projekt spolupráce NDM a Ostravské univerzity s názvem Operní akademie Ostrava. Na projektu se také významně podílí Operní studio NDM pod vedením Lenky Živocké. Udělejte si výlet do úžasného světa barokní opery! (Marek Šedivý, hudební ředitel opery NDM).
 
V novém čísle časopisu se dočtete, co má s Carmen společného sólistka baletu NDM a držitelka Ceny Thálie 2022 Natalia Adamska. Soubor baletu NDM připravuje březnovou premiéru inscenace HORA izraelského choreografa Ohada Naharina. Ten je jednou z nejvýznamnějších osobností současné světové taneční scény, udává směr, styl a ovlivňuje vývoj současného tance.
 
V únoru bude mít premiéru muzikál SWEENEY TODD: ĎÁBELSKÝ LAZEBNÍK Z FLEET STREET: Jde o muzikálový thriller, který čeští diváci znají především ze slavného filmu Tima Burtona s Johnnym Deppem v titulní roli. Je to asi nejúspěšnější titul z pera muzikálového velikána Stephena Sondheima a jde teprve o třetí nastudování u nás – přitom o první na skutečně velké scéně. Premiéra se uskuteční 2. února 2023 v Divadle Jiřího Myrona. (Gabriela Petráková, šéfka souboru muzikálu).
 
To vše a mnohem více se dočtete v našem novém v pořadí 60. čísle časopisu Národního divadla moravskoslezského, který si můžete přečíst on-line, nebo si jej později vyzvednout v pokladně Divadla Jiřího Myrona, u našich partnerů a ve všech našich divadlech.