SOUBOR BALETU V KVĚTNU POPRVÉ ZATANČÍ V IZRAELI!
BALET / 24.4.2023
Velká výzva čeká v příštích dnech baletní soubor Národního divadla moravskoslezského – v květnu odehraje šest představení inscenace ROSSINIHO KARTY pro publikum ve městech Herzliya nedaleko Tel Avivu, v Haifě a Jeruzalémě.
 
Květnové pozvání do Mekky světového moderního tance svědčí o špičkové kvalitě ostravského souboru! V Ostravě měla inscenace složená ze dvou choreografií premiéru v listopadu 2019. Baletní večer dostal název podle díla italského choreografa Maura Bigonzettiho Rossiniho karty a je to doslova „taneční hostina“. Bigonzetti je velkým obdivoatelem Gioacchina Rossiniho a pro svou choreografii použil některé z jeho neznámějších skladeb. Italský romantický skladatel byl velký labužník – rád a s velkou vášní vařil i jedl. Bigonzettiho dílo je vytvořeno i jako pocta této Rossiniho zálibě. V první části večera diváci uvidí dílo španělského choreografa Juanja Arquése. Jeho existenciálně laděné Následky jsou inspirovány nekonečným vývojem vztahu mezi přírodou a člověkem a (mnohdy destruktivními) vlivy moderních technologií.
 
Turné baletu Národního divadla moravskoslezského po třech izraelských městech patří k vrcholům letošní kulturní nabídky a je více než důstojnou oslavou 30. výročí navázání diplomatických styků mezi oběma zeměmi i 30. výročí vzniku Českých center. Po baletu Národního divadla v Praze je ostravský soubor teprve druhým baletním souborem hostujícím v Izraeli. Navíc letos v únoru tu hrálo i Národní divadlo Brno Čapkovu Matku, takže se tu během dvou let představí všechna tři národní divadla České republiky!“ netají radost ředitel Českého centra v Izraeli Robert Mikoláš.
 
Děkujeme za podporu Českým centrům a jmenovitě Českému centru v Izraeli! Velký dík patří také letecké společnosti Smartwings za bezplatné poskytnutí letenek pro náš soubor a jeho servis.
 
 
Soubor baletu NDM za inscenaci Rossiniho karty získal na přehlídce Balet 2019 cenu za nejlepší kolektivní výkon. Rita Pires a Koki Nishioka obdrželi za sólové výkony širší nominace na Cenu Thálie v roce 2020.
 
Diváci Národního divadla moravskoslezského mohou mimořádně úspěšnou inscenaci ROSSINIHO KARTY vidět v této sezóně v Divadle Jiřího Myrona již pouze 25. května 2023 od 18.30 hodin. Zbývá posledních pár vstupenek! Srdečně zveme!
 
Foto Serghei Gherciu