KVĚTNOVÝ KONCERT VE SLANOSTNÍM SÁLE DIVADLA JIŘÍHO MYRONA
25.4.2023
Komponovaný večer z myšlenek a života Jana Amose Komenského v podání herců Mileny Steinmasslové, Františka Kreuzmanna a flétnistky Lenky Kozderkové Šimkové se uskuteční 18. května 2023 ve slavnostním sále Divadla Jiřího Myrona.
 
Nenechte si ujít květnový koncert z XXII. řady Cyklu komorních koncertů, které pro Vás pravidelně připravujeme ve spolupráci s uměleckou agenturou Presto. Koncerty probíhají v příjemném prostředí slavnostního sálu divadla Jiřího Myrona.
 
Jsme opravdu národ Komenského? Tato otázka stála u samého začátku jejich společné práce a určila ty další a další otázky, které měli protagonisté i ty které nacházeli v díle a životě J. A. Komenského. Pořad má čtyři kapitoly: Rozum, Vzdělání, Bůh a Naděje. Je to večer dialogu, který je veden s Komenským, herci mezi sebou i s hudbou, která vstupuje do dialogu. A do rozhovoru vstoupí i divák. Herci si tu jistě nehrají na literární vědce nebo na historiky. Ukazují člověka, který byl opravdová "celebrita" své doby. Vášnivý i chybující. A i v chybách veliký. Častokrát byli sami více než překvapeni jeho životem i dobou, ve které žil. O to vše se chtějí s vámi posluchači podělit, neboť jsou přesvědčeni, že jeho myšlenky i otázky v nich obsažené jsou současnost stejně důležité, jako za jeho života. "Komenský by nechtěl, abychom jej pouze obdivovali jako moudrého, jehož moudrost je dnes mnohdy vnímaná s lítostí, protože si myslíme, že nemá žádný význam. Chtěl by však, abychom konali".
 
Předposlední koncert v této sezóně s názvem Jsme opravdu národ Komenského se uskuteční 18. května 2023 ve slavnostním sále Divadla Jiřího Myrona. Vstupenky k zakoupení ZDE. Srdečně zveme!
 
Svým jménem koncerty zaštítili náměstek kultury MSK Lukáš Curylo a náměstek kultury SMO Zbyněk Pražák. Moravskoslezský kraj a Statutární město Ostrava projekt finančně podpořili. Děkujeme!