EXTRA AKCE
Cyklus komorních koncertů – JSME OPRAVDU NÁROD KOMENSKÉHO?
Uvedení 18.5.2023, 19:00 hodin
slavnostní sál v DJM
arrow-left arrow-left
  • Detail
  • Realizační tým / Obsazení
  • Termíny představení
  • Fotografie
arrow-right arrow-right

Cyklus komorních koncertů – JSME OPRAVDU NÁROD KOMENSKÉHO? - Uvedení 18.5.2023

Uvedení 18.5.2023, 19:00 - slavnostní sál v DJM

Cyklus komorních koncertů uvádíme ve spolupráci s uměleckou agenturou Presto

logoInformace

Lenka Kozderková Šimková

Komponovaný večer z myšlenek a života Jana Amose Komenského s názvem "Jsme opravdu národ Komenského?" v podání herců Mileny Steinmasslové, Františka Kreuzmanna a flétnistky Lenky Kozderkové Šimkové se uskuteční 18. května 2023 ve slavnostním sále Divadla Jiřího Myrona.

Tato otázka stála u samého začátku jejich společné práce a určila ty další a další otázky, které měli protagonisté i ty které nacházeli v díle a životě J. A. Komenského. Pořad má čtyři kapitoly: Rozum, Vzdělání, Bůh a Naděje. Je to večer dialogu, který je veden s Komenským, herci mezi sebou i s hudbou, která vstupuje do dialogu. A  do rozhovoru vstoupí i divák. Herci si tu jistě nehrají na literární vědce nebo na historiky. Ukazují člověka, který byl opravdová "celebrita" své doby. Vášnivý i chybující. A i v chybách veliký. Častokrát byli sami více než překvapeni jeho životem i dobou, ve které žil. O to vše se chtějí s vámi posluchači podělit, neboť jsou přesvědčeni, že jeho myšlenky i otázky v nich obsažené jsou současnost stejně důležité, jako za jeho života. "Komenský by nechtěl, abychom jej pouze obdivovali jako moudrého, jehož moudrost je dnes mnohdy vnímaná s lítostí, protože si myslíme, že nemá žádný význam. Chtěl by však, abychom konali".

Milena Steinmasslová je lidem známá z Realistického divadla, Činoherního studia, Národního divadla, Divadla Rokoko, Divadla Na Zábradlí, Pod Palmovkou, Divadla v Mladé Boleslavi, Činoherního studia v Ústí nad Labem či Violy. Posledních 20 let spolupracuje se Spolkem Kašpar. Je také autorkou několika scénářů. Nezapomenutelná byla v seriálu Ranč u Zelené sedmy nebo  V Erbu lvice. František Kreuzmann svou hereckou dráhu začínal v divadle v Mostě. Přes deset let hrál v Realistickém divadle (pozdějším divadle Labyrint) v Praze. Od roku 1998 je členem divadelního spolku Kašpar. Hostoval v Národním divadle, Činoherním studiu v Ústí nad Labem, v divadle v Mladé Boleslavi, v Divadle Na Prádle. Přes deset let působil v Lyře Pragensis. Věnuje se komorním projektům, které jsou zaměřené především na práci se slovem. Je iniciátorem a jedním z hlavních organizátorů Benešovského literárního festivalu. Diváci jej mohou znát z několika televizních inscenací nebo ze seriálů Chlapci a chlapi, Specialisté, Policie Modrava nebo Ulice. Lenka Kozderková Šimková je vyhledávaná interpretka soudobé hudby - mimo jiné v roce 2007 uvedla v Carnegie Hall v New Yorku Stockhausenovu Zeitmasse. Po návratu ze studií ve Francii pokračovala v zaměření na současnou hudbu, improvizaci a propojení hudby s výtvarným a divadelním uměním. Premiérovala desítky skladeb českých i zahraničních autorů. Sólově vystoupila mj. na festivalech Pražské Jaro, MusikunterTag Hannover, Expozice Nové hudby, ForumNeuer music Koln, Forfest Kroměříž, Dartington music festival, aj. V roce 2002 založila Společnost pro soudobou a improvizovanou hudbu, v roce 2006 Mezinárodní hudební kurzy Hudba bez hranic.

Koncerty probíhají v příjemném prostředí slavnostního sálu divadla Jiřího Myrona. V předprodeji si můžete zakoupit vstupenky na každý koncert zvlášť nebo zvýhodněné abonentní vstupné na celou řadu osmi večerů. Každý z večerů bude jedinečný a na každém z nich se setkáte s interprety, kteří jsou ve svém oboru špičkou. Ale hlavně načerpáte energii a krásno do dalších dní. Svým jménem koncerty zaštítili náměstek kultury MSK Lukáš Curylo a náměstek kultury SMO Zbyněk Pražák. Moravskoslezský kraj a Statutární město Ostrava projekt finančně podpořili.

logoRealizační tým
Datum Začátek Místo Typ Detail Vstupenky
18.5.202319:00slavnostní sál v DJMUvedenízobrazit detail

Inscenace není v této sezóně na repertoáru.

logoFotografie z představení
Foto: Martin Kusyn
Foto: Martin Kusyn
Foto: Martin Kusyn
Foto: Martin Kusyn
Foto: Martin Kusyn
Foto: Martin Kusyn
Foto: Martin Kusyn
Foto: Martin Kusyn
Foto: Martin Kusyn
Foto: Martin Kusyn
logoSouvisející