ČERVNOVÝ ZPRAVODAJ NDM JIŽ NYNÍ ON-LINE!
17.5.2023
Červnový zpravodaj NDM je již nyní on-line! Přinášíme vám přehledně repertoár Divadla Antonína Dvořáka, Divadla Jiřího Myrona i Divadla „12“ na jednom místě.
 
V závěru sezóny nás čekají hned dvě premiéry. Soubor činohry připravuje jiskřivou komedii Williama Shakespeara MARNÁ LÁSKY SNAHA v režii jednoho z nejvýznamnějších slovenských režisérů Romana Poláka. Diváci se můžou těšit na gejzír slovních hříček a jazykového vtipu. Hra je oslavou i parodií jazyka, poukazuje na schopnost řeči odhalovat i zakrývat pravdu. Podle jejího překladatele Martina Hilského jsou slovní hříčky ve hře „vzpourou slov proti jazykové strnulosti a mají osvobozující účinek, napadají jazykové dekorum, zpochybňují platnost slov, aby připomněly, jak na tomto jazykovém platidle závisejí lidské vztahy.“ Premiéra 10. června 2023 v 18.30 hodin v Divadle Jiřího Myrona. Před premiérou se ve slavnostním sále DJM uskuteční v 17.45 hodin dramaturgický úvod s prof. M. Hilským. Nenechte si ujít ani předpremiérové Shakespearovské MLSání s Martinem Hilským, které se uskuteční 29. května v 17 hodin v Divadle Jiřího Myrona. Vstup zdarma!
 
Poslední premiérou 104. sezóny Národního divadla moravskoslezského bude opera Bedřicha Smetany DALIBOR. Inscenace vzniká v koprodukci s Divadlem J. K. Tyla v Plzni a jde v pořadí již o čtrnácté ztvárnění tohoto díla na scéně Národního divadla moravskoslezského. Hudebního nastudování se ujal ředitel Opery Národního divadla v Praze Robert Jindra a režie ředitel Divadla J. K. Tyla v Plzni Martin Otava. Na scéně Daniela Dvořáka a v kostýmech Dany Haklové uvedeme slavnostní premiéry opery 22. a 24. června 2023 v 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka. Inscenace je nastudována pro uvedení kompletního cyklu Smetanových oper – Smetanovský operní cyklus Ostrava 2024.
 
Soubor baletu se v červnu rozloučí s inscenací DON QUIJOTE. Nenechte si ujít jedno z posledních představení do derniéry. Nesmrtelnou baletní klasiku pro Vás hrajeme v neděli 21. května, v sobotu 10. června a v neděli 11. června (derniéra) 2023 v 16 hodin v Divadle Antonína Dvořáka. Zveme Vás na mimořádně úspěšnou novinku HORA světového tvůrce Ohada Naharina! Poslední dvě představení v sezóně pro Vás zatančíme 15. a 16. června 2023 v Divadle Jiřího Myrona.
 
Hned několik derniér čeká soubor muzikálu. Naposledy uvedeme v Divadle „12“ skvělý komorní muzikál PĚT LET ZPĚT (The Last Five Years), Libor Olma se 25. června 2023 naposledy představí v titulní roli muzikálu HARPAGON JE LAKOMEC? a v samotném závěru sezóny se po mnoha desítkách odehraných představeních rozloučíme se světovým muzikálovým hitem KOČKY!