ŘÍJNOVÝ ZPRAVODAJ NDM JIŽ NYNÍ ON-LINE!
15.9.2023
V říjnovém zpravodaji NDM Vám přehledně představíme program v Divadle Antonína Dvořáka, Divadle Jiřího Myrona i Divadle „12“. Čeká nás první premiéra 105. sezóny! Muzikál OLIVER!
 
Soubor muzikálu připravuje premiéru oblíbené klasiky pro celou rodinu OLIVER! Mnoha cenami ověnčená muzikálová adaptace slavného románu Charlese Dickense Oliver Twist se od své světové premiéry v roce 1960 dostává na česká jeviště teprve podruhé! Premiéry 5. a 7. října 2023 v 18.30 hodin v Divadle Jiřího Myrona.
 
Po čtyřech letech se na naši scénu vrací Smetanův operní poklad vypravující příběh dvou znepřátelených rodů: Kalinů a Malinů. Inscenace v hudebním nastudování Jakuba Kleckera a v režii Tomáše Studeného vznikla v roce 2017 a v témže roce se s příznivým ohlasem představila také v rámci 59. ročníku Národního festivalu Smetanova Litomyšl. Nyní v obnovené premiéře zaujme své náležité místo v rámci mozaiky Smetanovského operního cyklu Ostrava 2024. Obnovené premiéry opery TAJEMSTVÍ uvedeme 12. a 14. října 2023 v 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka.
 
Jedna z nejvtipněji napsaných situačních komedií s názvem BEZ ROUCHA obnažuje zákulisí divadelní zkoušky. Soubor činohry uvede premiéru 11. listopadu 2023 v 18.30 hodin v Divadle Jiřího Myrona.
 
Soubor baletu Národního divadla moravskoslezského připravuje v choreografii Youriho Vámose listopadovou premiéru LABUTÍHO JEZERA. Tento nejslavnější klasický balet bude v Ostravě uveden již po osmé. Příběh, který vychází ze sbírky německých národních pohádek o princezně Odettě, černokněžníku Rudovousovi a nešťastném princi, si získal nesmrtelnost díky hudbě Petra Iljiče Čajkovského. Premiéry 16. a 18. listopadu 2023 v 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka.
 
Do říjnové Poetické kavárny, která se uskuteční 16. října 2023 v 18 hodin v kavárně Národní dům, vás srdečně zve ostravský bard, dlouholetý člen činoherního souboru NDM, pan Stanislav Šárský, který 30. září obdrží Cenu Thálie za celoživotní mistrovství v oboru činohra. Přečte vám něco z díla svého oblíbeného spisovatele Jana Nerudy a zároveň s vámi oslaví narozeniny, které má několik dní předtím.