BUĎME SPOLU! NA PŮLNOČNÍ RYBOVCE V OSTRAVSKÉ KATEDRÁLE
19.12.2023
Výjimečná a slavnostní. Taková bude půlnoční mše v Ostravě! Na Štědrý den od 24 hodin v Katedrále Božského Spasitele. Po více než 20 letech zde zazní v rámci bohoslužby Rybova Česká mše vánoční v jiném, než koncertním provedení. Letos bude součástí liturgie, jak tomu bylo například v Rožmitále za života Jakuba Jana Ryby.
 
Půlnoční bohoslužba je rovněž oslavou 800 let od vzniku jesliček a vůbec první půlnoční mše, kterou v roce 1223 sloužil František z Assisi. Jedinečná je i ve spojení profesionálních hudebníků a zpěváků s těmi amatérskými. Provedení Česká mše vánoční na kůru katedrály povede hudební ředitel opery Národního divadla moravskoslezského Marek Šedivý. Mezi 70 hudebníky v orchestru i sboru vystoupí také významné osobnosti ostravského kulturního života, sborového nastudování se ujme Jurij Galatenko. Zpívat z kůru budou sólisté NDM Veronika Rovná (soprán), Anna Nitrová (alt), Václav Morys (tenor) a Martin Gurbaľ (bas). Hry na varhany se ujme Lukáš Kubenka, hlavní varhaník v Katedrále Božského Spasitele v Ostravě. Bohoslužbu bude sloužit biskup ostravsko-opavský, Jeho Excelence Martin David.

Autorkou myšlenky vrátit do ostravské katedrály Rybovu mši jako součást liturgie, tedy přímo o půlnoci na Štědrý den, je hudební dramaturgyně Českého rozhlasu Renáta Spisarová: „Katedrála Božského Spasitele a my, kdo jsem s Ostravou a jejím regionem spjati, takovou Půlnoční, pevně doufám, zažijeme právě letos. A budeme u toho spolu - křesťané i lidé bez vyznání, bratři a sestry, přátelé, sousedé, profesionální hudebníci i ti, co muziku provozují jen pro radost. Děkuji za okamžité přijetí této myšlenky otci Janovi z Římskokatolické farnosti Moravská Ostrava, šéfovi opery NDM, dirigentu Marku Šedivému a za finanční podporu Moravskoslezskému kraji, zejména Lukáši Curylovi. Děkuji všem, kdo u toho budou s námi, třeba i mimo kůr, se zpěvem nebo jen jako posluchači v lavicích katedrály. V tak výjimečnou dobu budeme spolu, o půlnoci na Štědrý den."
 
Provedení České mše vánoční připravuje Římskokatolická farnost Moravská Ostrava s Národním divadlem moravskoslezským a dalšími partnery, kterými jsou Ostravské centrum nové hudby, Janáčkova filharmonie Ostrava, Fakulta umění Ostravské univerzity, Janáčkova konzervatoř Ostrava a Moravskoslezská Sinfonietta včetně amatérských sborů působících v Moravskoslezském kraji. Projekt byl financován Moravskoslezským krajem. 
 
Policie ČR podniká opatření na ochranu míst, kde očekává větší počet lidí a to platí i pro půlnoční bohoslužby včetně této.