OHLÉDNUTÍ ZA OBNOVENOU PREMIÉROU OPERY BRANIBOŘI V ČECHÁCH
OPERA / 24.2.2024
Opera Národního divadla moravskoslezského uvedela ve čtvrtek 22. února 2024 obnovenou premiéru opery BRANIBOŘI V ČECHÁCH. Gratulujeme! Příští sobotu 2. března 2024 uvedením této opery odstartujeme Smetanovský operní cyklus Ostrava 2024!
 
Foto Martin Popelář
„Smetanova hodina udeřila. Obnovená inscenace Braniborů v Čechách byla přijata s nadšením, operní cyklus může začít. (...) Poslední premiéra před blížícím se kompletním uvedením celého cyklu oper českého skladatele se odehrála ve čtvrtek 22. února. V sólových partech se představili David Szendiuch, Pavel Divín, Luciano Mastro, Veronika Rovná a další. Spoluúčinkoval sbor, balet a orchestr NDM a provedení řídil dirigent Jakub Klecker. (...) Největší doménou obnovené premiéry je sbor Národního divadla moravskoslezského připravený nadmíru dobře Jurijem Galatenkem. Sbor je turbulentní silou celé opery a jeho strhující výstupy jsou nejen pěvecky, ale také herecky ztvárněny s jedinečnou energií, výrazovou jistotou a intonační brilancí.  (...) Vynikající složkou ostravského nastudování je choreografie Le Bessoudo Greck, která v živém provedení měla velké fantazijní kouzlo. Orchestr hrající pod taktovkou Jakuba Kleckera podal jeden ze svých reprezentativních výkonů. Sólové linky a kolektivní orchestrální pasáže byly sehrané a nechyběla jim konkrétní spolehlivost a dramatická tenze." (Milan Bátor, ostravan.cz, 23. 2. 2024). Druhou obnovenou premiéru opery uvedeme již dnes večer 24. února 2024 v 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka. Srdečně zveme!
 
KOMPLETNÍ PROVEDENÍ SMETANOVSKÉHO OPERNÍHO CYKLU OSTRAVA 2024 NABÍDNEME DVAKRÁT:
První provedení začne 2. března 2024 (den narození Bedřicha Smetany) operou Braniboři v Čechách. Další opery budou uváděny v chronologickém sledu. Výjimku tvoří Libuše, kterou celý první cyklus slavnostně uzavřeme 10. března 2024.

Druhé provedení začíná 4. května 2024 opět operou Braniboři v Čechách, v následujících dnech budou opery uváděny v chronologickém sledu. I tentokráte výjimku tvoří Libuše, jíž celý druhý cyklus znovu slavnostně skončí, a to 12. května 2024, v den 140. výročí úmrtí Bedřicha Smetany.