OPEROU LIBUŠE SLAVNOSTNĚ UZAVŘEME BŘEZNOVÝ SMETANOVSKÝ OPERNÍ CYKLUS OSTRAVA 2024
9.3.2024
První provedení Smetanovského operního cyklu Ostrava 2024 uzavřeme v neděli 10. března 2024 premiérovým koncertním uvedením LIBUŠE ve zcela vyprodaném Divadle Jiřího Myrona.
 
Národní divadlo moravskoslezské uvede v rámci prvního bloku SMETANOVSKÉHO OPERNÍHO CYKLU OSTRAVA 2024 v neděli 10. března 2024 operu LIBUŠE. Hudebně ji nastudoval dirigent Robert Jindra, scénická realizace Jiří David a Martin Dostál. Dílo je nastudováno v koprodukci s Janáčkovou filharmonií Ostrava a Pražským filharmonickým sborem.
 
Z generální zkoušky, foto Martin Popelář
Námětem libreta, jež pro Bedřicha Smetanu napsal Josef Wenzig, se stala legenda o kněžně Libuši zmiňovaná již v Kosmově kronice. Cílem autorů bylo vytvořit majestátní, velkolepé, strhující dílo, jež by důstojně reprezentovalo ideál svébytné české státnosti; výsledkem je jedinečný operní opus v podobě slavnostního historického tableau, tedy živého obrazu na divadelní scéně. Smetana dílo původně komponoval pro korunovaci císaře Františka Josefa I. českým králem, avšak poté, co ke korunovaci nedošlo, rozhodl se její premiéru věnovat jiné slavnostní události národního významu – otevření Národního divadla.
 
Cyklus osmi dokončených oper Bedřicha Smetany jsme zahájili v den jeho 200. narozenin 2. března 2024. Podruhé celý cyklus oper uvedeme v květnu, začíná 4. května 2024 opět operou Braniboři v Čechách, v následujících dnech budou opery uváděny v chronologickém sledu. I tentokráte výjimku bude tvořit Libuše, jíž celý druhý cyklus znovu slavnostně skončí, a to 12. května 2024, v den 140. výročí úmrtí Bedřicha Smetany. Na některé tituly ještě zbývají poslední vstupenky. Více na www.ndm.cz.