DUBNOVÉ DERNIÉRY
24.3.2024
Nenechte si ujít poslední možnost vidět operu Richarda Wagnera TANNHÄUSER. V dubnu uvedeme také derniéry činoherních inscenací MARNÁ LÁSKY SNAHA a NORA.
 
Wagnera je třeba zažít! Nenechte si ujít jedno z posledních dvou představení opery TANNHÄUSER do derniéry! Romantický epos patří do zlatého fondu světové opery. Příběh tragické lásky a cesty za vykoupením vychází ze skutečného příběhu z německé mytologie. Za své výkony v této inscenaci jsou na Ceny Jantar 2023 nominováni Kateřina Hebelková a Maida Hundeling za dvojroli Alžběty / Venuše a Gianluca Zampieri za titulní roli Tannhäusera. Předposlední představení opery uvedeme ve středu 27. března 2024, derniéru 4. dubna 2024 vždy od 18 hodin v Divadle Antonína Dvořáka.
 
Soubor činohry zve diváky na derniéru slavného dramatu Henrika Ibsena NORA v titulní roli s Kamilu Janovičovou, která je za svůj výkon v inscenaci nominovaná na Cenu Jantar 2023 v kategorii činoherní divadlo. Inscenace v režii Pavla Gejguše může navíc získat titul činoherní inscenace roku 2023! Slavnostní předávání Cen Jantar 2023 proběhne 22. dubna 2024 v 18 hodin v Domě kultury Poklad v Ostravě-Porubě. Ibsenova Nora v režii Pavla Gejguše je prezentací velmi šťastného propojení přemýšlivého režiséra a jím nově vyloženého klasického Ibsenova textu. Zároveň je dokladem potenciálu činohry Národního divadla moravskoslezského, počínaje tvůrčí hereckou invencí, která je ovšem probuzena k činnosti naprostou současným čtením psychologie jednotlivých postav, a konče absolutní rezonancí této inscenace se současností. Je to moderní divadlo s jasnou výpovědí o důležitosti uvědomění si ceny lidské svobody." Uvedla porota Cen Jantar. Derniéru uvedeme 11. dubna 2024 v 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka.
 
V dubnu se rozloučíme i s ranou komedií Williama Shakespeara MARNÁ LÁSKY SNAHA v režii Romana Poláka a v brilantním překladu Martina Hilského. Činoherní komedii o lásce a milostných avantýrách, plnou vzletných obratů a slovních hříček, jiskrného humoru a vtipu uvedeme naposledy 5. dubna 2024 v 18.30 hodin v Divadle Jiřího Myrona.
 
Foto Martin Popelář (Tannhäuser)
Martin Kusyn (Nora, Marná lásky snaha)