CENY MĚSTA OSTRAVY BYLY UDĚLENY VÝZNAMNÝM OSOBNOSTEM MĚSTA
28.3.2024
Na březnovém zasedání Zastupitelstva města Ostravy byly uděleny Ceny města Ostravy, které se od roku 1996 udělují významným osobnostem, jež se zásadním způsobem podílely na některé z významných oblastí života ve městě, společenské, kulturní, sportovní, vědecké, umělecké a dalších.
 
Výbor pro udělování čestného občanství a cen města doporučil udělení Ceny města Ostravy paní Štěpánce Ranošové, MgA. Jiřímu Hanouskovi a Viktoru Kolářovi, jako zvláštní projev uznání za mimořádný přínos pro město Ostrava v oblasti uměleckého a kulturního rozvoje města.
 
Další trojici osobností byla udělena Cena města Ostravy in memoriamPatricii Burda Janečkové, Otu Filipovi a Norbertu Lichému.
 
Patricia Burda Janečková se dostala do povědomí široké veřejnosti díky vítězství v televizní soutěži Talentmania v roce 2010. O dva roky dříve však vyhrála konkurz v Janáčkově filharmonii Ostrava a jako teprve desetiletá dostala příležitost poprvé zpívat se symfonickým orchestrem. Její vazba na ostravské kulturní instituce ani později neslábla. Působila v místních divadlech, pravidelně spolupracovala s Janáčkovou filharmonií. Studovala operní zpěv na Janáčkově konzervatoři a později na Fakultě umění Ostravské univerzity. Během své kariéry vystupovala Patricia Burda Janečková na festivalech v Česku i zahraničí, působila v Národním divadle moravskoslezském. Jako sólistka účinkovala s mnoha českými a slovenskými orchestry i dalšími sólovými interprety. Navzdory své krátké umělecké kariéře, která byla ukončena zákeřnou nemocí, zásadně ovlivnila nejen ostravskou scénu a vyprofilovala se jako umělkyně na špičku svého oboru. Na divadelním jevišti stála naposledy 20. června 2023 v roli Marii v muzikálu West Side Story v Divadle Jiřího Myrona.
 
Cenu z rukou primátora města Ostravy Jana Dohnala převzal manžel Vlastimil Burda. Foto Adolf Horsinka.