ZA OPEROU Z PRAHY DO OSTRAVY SMETANOV(SK)ÝM VLAKEM!
4.4.2024
Ve spolupráci s Českými drahami zajistilo Národní divadlo moravskoslezské vlakové spojení mezi Prahou a Ostravou na čtyři představení z květnového Smetanovského operního cyklu Ostrava 2024! Pojeďte s námi na operu do Ostravy speciálním Smetanov(sk)ým vlakem!
 
V sobotu 4. května vypravujeme vlak na operu Braniboři v Čechách, v úterý 7. května na Dvě vdovy, ve čtvrtek 9. května je na programu Hubička a v sobotu 11. května bude možné vlakem dojet z Prahy přes Olomouc až k Čertově stěně. Vlaky budou vyjíždět z Prahy vždy po 13. hodině, do Ostravy dorazí v 17.30 hodin a z Ostravy pak zpět vyjedou po každém představení s dostatečnou rezervou ve 23 hodin. Jízdenky bude možné koupit od čtvrtka 4. dubna od 10 hodin pouze prostřednictvím webu NDM nebo osobně v centrální pokladně ostravského divadla spolu se vstupenkou. Počet míst je omezen na 100 osob pro každý vlak!
 
Foto Adam Živnůstka
Přijet z Prahy do Ostravy za operou a dostat se téhož večera zpět je dnes prakticky nemožné – neexistuje žádné spolehlivé a pohodlné spojení z Ostravy do Prahy po skončení představení, což je vždy zhruba po 22. hodině. V květnu se v Ostravě hrají některé zápasy Mistrovství světa v hokeji a hotelové kapacity ve městě jsou naplněny už teď, což odrazuje i ty zájemce, kteří by chtěli v Ostravě po operním představení přespat. S Českými drahami jsme proto exkluzivně dohodli mimořádné spojení na čtyři představení květnového bloku Smetanovského operního cyklu. Dva pojedou v sobotu, jeden ve středu před státním svátkem a jeden den po svátku,“ shrnul Jiří Nekvasil, ředitel NDM a iniciátor projektu Smetanovského operního cyklu Ostrava 2024.
 
V Ostravě tak v květnu ještě jednou zazní osm Smetanových oper v uceleném bloku, v pořadí, v jakém je skladatel napsal a ve vlastním nastudování souboru opery NDM. Výjimkou je slavnostní Libuše – ta blok v koncertním provedení s orchestrem Janáčkovy filharmonie Ostrava uzavře; stejně tomu bylo v březnu. Zájem diváků o březnový – první blok cyklu – byl velký. Hlediště obou divadelních budov byla zaplněna z 94 % a Smetanovy opery viděly v Ostravě na 4 tisíce diváků. Některá představení byla vyprodána dlouho dopředu a skvěle se už plní i květnový blok. Pochvalné recenze na jednotlivá březnová představení i celý cyklus stále přicházejí z Česka i ze světa. Hostili jsme také zhruba dvě desítky zahraničních recenzentů.