BOHATÝ PROGRAM KVĚTNOVÉHO SMETANOVSKÉHO CYKLU
26.4.2024
Blíží se květnový Smetanovský operní cyklus Ostrava 2024! Naposledy uvedeme všech 8 oper Bedřicha Smetany, na trase Praha–Ostrava vypravíme speciální Smetanov(sk)é vlaky a uspořádáme dvě zajímavé besedy. Buďte u toho s námi!
 
V sobotu 4. května 2024 zahájíme představením první opery Bedřicha Smetany Braniboři v Čechách druhé uvedení Smetanovského operního cyklu Ostrava 2024. Diváci budou mít jedinečnou a na dlouhou dobu poslední možnost zhlédnout během 9 dnů všech osm dokončených oper Bedřicha Smetany. S koncem tohoto cyklu opustí většina inscenací Smetanových oper naše jeviště a nebudou delší dobu v Ostravě k vidění. Nenechte si ujít poslední možnost vidět opery Dvě vdovy, Dalibor a Čertova stěna.
 
Ve spolupráci s Českými drahami zajistilo Národní divadlo moravskoslezské vlakové spojení mezi Prahou a Ostravou. Pojeďte s námi na operu do Ostravy speciálním Smetanov(sk)ým vlakem! V sobotu 4. května vypravujeme vlak na operu Braniboři v Čechách, v úterý 7. května na Dvě vdovy, ve čtvrtek 9. května je na programu Hubička a v sobotu 11. května bude možné vlakem dojet z Prahy přes Olomouc až k Čertově stěně. Vlaky budou vyjíždět z Prahy vždy po 13. hodině, do Ostravy dorazí v 17.30 hodin a z Ostravy pak zpět vyjedou po každém představení s dostatečnou rezervou ve 23 hodin.
 
Zveme Vás na besedu s názvem Bedřich Smetana očima Pavla Kosatíka a Jiřího Nekvasila. Debatou zahajujeme květnový Smetanovský operní cyklus Ostrava 2024 a uskuteční se 3. května 2024 v 19 hodin v Centru PANT. Druhá beseda Do dvojky se Smetanou se uskuteční 8. května 2024 v 17 hodin ve 2Caffe&Bar (Zahradní 1282/10, 702 00 Moravská Ostrava a Přívoz). Nenechte si ujít setkání se „smetanology“ Kateřinou Viktorovou a Martinem Šochmanem za hudebního doprovodu koncertní mistryně operního orchestru NDM Lucie Staňkové a uměleckého šéfa opery NDM Marka Šedivého.