ČINOHRA
ZÍTRA TO SPUSTÍME
Václav Havel
Premiéra 28.10.2018, 19:00 hodin
Divadlo „12“
arrow-left arrow-left
  • Detail
  • Realizační tým / Obsazení
  • Termíny představení
arrow-right arrow-right

ZÍTRA TO SPUSTÍME - Premiéra 28.10.2018

Václav Havel

Premiéra 28.10.2018, 19:00 - Divadlo „12“

Scénické čtení

logoInformace

Ke stému výročí vzniku samostatného státu připravuje činohra NDM výjimečný projekt tří scénických čtení. Cyklus s názvem Půl století historie ve třech večerech zahájíme přímo ve výroční večer – 28. října.

První scénické čtení, které se odehraje přímo na 100. výročí vyhlášení samostatné republiky, připomene hru Václava Havla Zítra to spustíme, která dokumentuje, jak asi mohl, ale možná úplně nemusel probíhat předvečer říjnového převratu. Manžele Rašínovy čeká dlouhá bezesná noc, protože vznik samostatné republiky je už na spadnutí a Alois Rašín je klíčovým článkem celé věci. Jak se však taková republika vlastně vyhlašuje a na co všechno je zapotřebí pamatovat? A koho do samotného procesu zapojit? 

Přijďte zjistit, kdo všechno se na onom vyhlášení republiky podílel!
 
Režie tohoto čtení se ujme umělecký šéf Staré arény a v Ostravě již renomovaný režisér Pavel Gejguš.

Prostřednictvím cyklu Půl století historie ve třech večerech představíme tři hry českých autorů, které kriticky reflektují události let 1918, 1948 a 1968. Nepůjde však o žádné romantické dojímání a opěvování hrdinů, to ostatně my Češi nemáme příliš v povaze. Zato našemu smyslu pro humor a ironii a umu se něčemu cynicky vysmát se může rovnat málokdo, proto se můžete těšit, že tak oslavíme i „osmičková" výročí - s patřičným humorem a nadsázkou! Na to se  můžete těšit ve třech scénických čteních, která představíme v Divadle „12" ve třech podzimních termínech, důležitě spjatých právě s připomínanými událostmi. Dramaturgii celého projektu má na starost Sylvie Vůjtková.

Cyklus scénických čtení Půl století historie ve třech večerech finančně podpořilo statutární město Ostrava a je součástí projektu Ostrava!!!1918-2018.
 

 

logoRealizační tým
Režie
Scéna
Kostýmy
Dramaturgie
logoObsazení ze dne: 28.10.2018
Rašínová
Tusar, Penížek, Čvančara
Scheiner, Beneš, Kopecký
Herec, Geistlich
Datum Začátek Místo Typ Detail Vstupenky
28.10.201819:00Divadlo „12“Premiérazobrazit detail

Inscenace není v této sezóně na repertoáru.

logoSouvisející