EXTRA AKCE - OPERA
CD OSUD
arrow-left arrow-left
  • Detail
  • Realizační tým / Obsazení
  • Termíny představení
arrow-right arrow-right

CD OSUD

Lázeňská romance v životě skladatele

logoInformace

 
Čtvrtá opera Leoše Janáčka Osud (1907) měla v Ostravě premiéru v říjnu 2018. Dílo v režii Jiřího Nekvasila a hudebním nastudování Jakuba Kleckera se dočkalo několika ocenění: na pražském Festivalu hudebního divadla OPERA 2020 se stalo favoritem diváků a cenu poroty (zvanou Libuška) tam získal představitel skladatele Živného Martin Šrejma. V září 2019 pořídila záznam opery Česká televize, odvysílala jej na stanici ČT art v květnu 2020 a je stále dostupný na i-vysílání.
 
Janáček do díla zakomponoval dvě své osudové události: Přišel o jedinou dceru a krátce nato potkal v Luhačovicích další ze svých múz. Opera se odehrává právě v tomto lázeňském městě, závěr pak po letech na konzervatoři. Vypráví tragický příběh lásky skladatele Živného k Míle Válkové. Libreto napsala dle Janáčkova zadání Fedora Bartošová, skladatel je sám několikrát přepracoval.
 
NDM se nastudováním Osudu stalo po Národním divadle Brno teprve druhým divadlem na světě, které tak postupně uvedlo na scénu všechny opery skladatele.
 
Na nahrávce účinkují: Martin Šrejma (skladatel Živný), Veronika Rovná Holbová (Míla Válková), Petra Alvarez Šimková a další. Orchestr opery NDM řídí Jakub Klecker.
 
Nahráno živě 21. listopadu 2018 v Divadle Antonína Dvořáka ve spolupráci s Českým rozhlasem Ostrava
Hudební režie František Mixa
Mistr zvuku Lubomír Výrek
Grafický design bookletu Lubomír Šedivý
Foto Martin Popelář
Nakladatel Bärenreiter Praha s.r.o. (edice Bärenreiter Urtext)
Vyrobeno Ragtime Records Ostrava, www.ragtime.cz
 
Činnost Národního divadla moravskoslezského, příspěvkové organizace statutárního města Ostrava, je financována z rozpočtu města Ostravy. Aktivity NDM jsou také finančně podporovány Ministerstvem kultury České republiky a Moravskoslezským krajem.

Projekt je realizován za laskavé podpory Nadace Leoše Janáčka.
 
CD je neprodejné.
 

 

logoRealizační tým
logoPředstavení
Datum Začátek Místo Typ Detail Vstupenky

Inscenace není v této sezóně na repertoáru.

logoSouvisející