EXTRA AKCE - VÝSTAVY
VÝSTAVA – Radovan Kodera: ...DO OČÍ
Premiéra 21.10.2021, 17:00 hodin
Galerie Opera - Divadlo Jiřího Myrona
arrow-left arrow-left
  • Detail
  • Realizační tým / Obsazení
  • Termíny představení
arrow-right arrow-right

VÝSTAVA – Radovan Kodera: ...DO OČÍ

Premiéra 21.10.2021, 17:00 - Galerie Opera - Divadlo Jiřího Myrona

Soubor fotografických portrétů pořizovaných velkoformátovou kamerou s využitím anti-Scheimpflugova principu.

logoInformace
Oči, jsou nejen smyslovým orgánem, ale i prostředkem neverbální komunikace. Očima se můžeme tázat, vyjádřit souhlas, vzdor, radost, smutek i vztek. Zároveň jsou oči výrazným vizuálním charakteristickým rysem člověka. Pohled z očí do očí může být prvním vzájemně vyslaným signálem a obvykle napoví, jak bude probíhat další komunikace. 
 
Při fotografování nutím portrétované dodržet mé rozmarné a pro ně nekomfortní podmínky. Dominantního zobrazení očí se snažím dosáhnout jak způsobem nasvícení a kompozicí snímku, tak i technickým provedením. Fotografuji velkoformátovou kamerou, umožňující využít anti-Scheimpflugova principu, tzn. naklopení přední a zadní standarty tak, že zobrazovací rovina není rovnoběžná s rovinou zaostření. Ta běží šikmo prostorem. Při ostření na matnici se pokouším protnout rovinu zaostření a rovinu zobrazení právě v místě očí. Pro portrétovaného to pak znamená, že od chvíle zaostřování do okamžiku expozice se nesmí pohnout – proto mu před ostřením dávám za hlavu opěrku. Portrétování je pro mě vždy emotivní zážitek, což někdy bývá na úkor soustředění a může znamenat, že výsledek neodpovídá stanovenému záměru. Pokračováním prožitku portrétování je pro mě i vyvolání negativu a výsledné fotografie ve fotokomoře.
 
Portréty tímto způsobem fotografuji od r. 2011. V roce 2012 tvořily vybrané portréty mou praktickou bakalářskou práci na Institutu tvůrčí fotografie FPF SU v Opavě. Vystavené portréty jsou klasické bromostříbrné zvětšeniny. 
 
Radovan Kodera vytvořil několik autorských dokumentárních souborů např. Plzeň v Sametové revoluci, Slavnosti svobody 1990, Psychiatrická léčebna v Dobřanech, Židovské hřbitovy západních Čech, Tady žili židé, Osudy zmizelých, Stopy holocaustu, soubory fotografií ze Zakarpatské Ukrajiny, z Albánie, ze slévárny v Králově Dvoře. Zabývá se dokumentární a výtvarnou fotografií, v posledních letech i portrétu a zátiší, kdy pracuje s velkoformátovou kamerou v ateliéru i v terénu. Ve volné tvorbě pracuje stále analogovým procesem, z negativů vytváří klasické bromostříbrné zvětšeniny. Své autorské fotografické soubory vystavuje od r. 1992.
 
Výstavní projekt je realizován ve spolupráci s ITF FPF SU v Opavě.
 
logoRealizační tým
Datum Začátek Místo Typ Detail Vstupenky
21.10.202117:00Galerie Opera - Divadlo Jiřího MyronaPremiérazobrazit detail

Inscenace není v této sezóně na repertoáru.

logoSouvisející