EXTRA AKCE - VÝSTAVY
VÝSTAVA – Bronislava Orlická: TO, CO MODRÉ OČI VIDÍ MODŘE
Premiéra 8.3.2023, 17:00 hodin
Galerie současné malby - Divadlo Antonína Dvořáka
arrow-left arrow-left
  • Detail
  • Realizační tým / Obsazení
  • Termíny představení
  • Fotografie
arrow-right arrow-right

VÝSTAVA – Bronislava Orlická: TO, CO MODRÉ OČI VIDÍ MODŘE

Premiéra 8.3.2023, 17:00 - Galerie současné malby - Divadlo Antonína Dvořáka

Mohou spolu nějak souviset tetování, pletení a malba? Bronislava Orlická dokazuje, že ano...

logoInformace

 

 

Plakát k výstavě ZDE.

Mohou spolu nějak souviset tetování, pletení a malba? Bronislava Orlická (*1989 Karviná) dokazuje, že ano. Neznamená to sice, že ve své tvorbě musí nutně tematizovat průniky těchto na první pohled výrazně odlišných oblastí lidské práce. Úplně stačí, že se každou z nich zevrubně zabývá. Experimentuje a své objevy neváhá hned aplikovat. Před několika lety proto založila svou vlastní tatérskou značku „Ahoj tattoo studio“, v níž realizuje desítky svých autorských návrhů typických výborně zvládnutou prací s kresebnými detaily a symbolickou zkratkou. Při tetování se ale nevyhýbá ani práci s barevnou modulací. Odvaha hledat a zkoušet je vlastní i jejím experimentům s pletacími stroji z 90. let ovládanými pomocí programovatelné desky Arduino a open source softwaru pro pletení AYAB. Využití jejich potenciálu pro uměleckou praxi zkoumá v rámci umělecké skupiny A(r)mor (jejími dalšími členy jsou Michal Cáb a Zuzana Ševčíková).
Kromě toho, že zkouší možnosti práce s „neuměleckými“ nástroji, je Bronislava Orlická především pozoruhodnou malířkou. Ateliér Malba 1 prof. Jiřího Sopka na Akademii výtvarných umění v Praze absolvovala v roce 2015. Od té doby už vystavovala v řadě pro současné umění důležitých galeriích (např. Karlín Studios, Berlínskej model), v Galerii moderního umění v Hradci Králové. V Ostravě se v roce 2015 představila v Galerii Dole.

Pro tvorbu velké většiny Sopkových žáků je typická silná tematizace koloristického přístupu k malbě a zároveň i jakési podvědomé rozkročení mezi abstraktním malířským jazykem a osobitě stylizovanou figurací a předmětností. Tyto společné znaky lze sice v omezené míře odpozorovat i v autorčiných obrazech vystavených v Galerii současné malby v Divadle Antonína Dvořáka v Ostravě. Svá malířská témata ale primárně nehledá ve vizuální naraci či malířské transformaci viděného fyzického světa. Netematizuje ani populární narativy současného umění jakými mohou být genderové otázky či klimatická krize. Spíše se orientuje na vlastní zážitky a emoce, ale i na potřebu pracovat s rytmem tvarů či laděním barev. Fascinuje ji přitom otevřené pole možností, které se jí při hledání vhodné formy, kompozice a barevnosti nabízejí.  Ráda se nechává překvapovat tím, co se v modulaci barev, v kombinaci tvarů a jejich nedefinitivní fluidní elasticitě začíná ve výsledku objevovat. Ačkoli by to tak vzhledem ke zvoleným námětům na první pohled mohlo působit, nevnímá své obrazy jako čistě abstraktní.
Název výstavy „To, co modré oči vidí modře“ odkazuje k prvnímu verši básně Luboše Svobody inspirované jedním z autorčiných monochromních obrazů.  Svobodova báseň pak končí slovy: „něco co, když máš štěstí, náhodou najdeš za chatou“. Snad by se dalo dodat: „nebo v malbách Bronislavy Orlické“.
 

logoRealizační tým
Datum Začátek Místo Typ Detail Vstupenky
8.3.202317:00Galerie současné malby - Divadlo Antonína DvořákaPremiérazobrazit detail

Inscenace není v této sezóně na repertoáru.

logoFotografie z představení
Foto: Martin Kusyn
Foto: Martin Kusyn
Foto: Martin Kusyn
Foto: Martin Kusyn
Foto: Martin Kusyn
Foto: Martin Kusyn
Foto: Martin Kusyn
Foto: Martin Kusyn
Foto: Martin Kusyn
Foto: Martin Kusyn
Foto: Martin Kusyn
Foto: Martin Kusyn
logoSouvisející