EXTRA AKCE - VÝSTAVY
VÝSTAVA – Jiří Marek: MODULAR CELL
Premiéra 17.1.2024, 17:00 hodin
Galerie současné malby - Divadlo Antonína Dvořáka
arrow-left arrow-left
  • Detail
  • Realizační tým / Obsazení
  • Termíny představení
  • Fotografie
arrow-right arrow-right

VÝSTAVA – Jiří Marek: MODULAR CELL

Premiéra 17.1.2024, 17:00 - Galerie současné malby - Divadlo Antonína Dvořáka

Vernisáž výstavy se skuteční ve středu 17. ledna 2024 v 17 hodin v Galerii současné malby Divadla Antonína Dvořáka

logoInformace

Vizuální umění už dávno opustilo svá tradiční vymezení. Ačkoli je tedy Galerie současné malby primárně zaměřena na malířské médium, úkroky stranou k jiným druhům vizuálního vyjádření se zde možná budou objevovat stále častěji. Na podobný průzkum mimo hranice „svého“ média se ve/do foyeru Divadla Antonína Dvořáka vydá i Jiří Marek (*1991 v Brně), autor, který svou malířskou tvorbu v Ostravě představil v roce 2019 (Galerie Dole), krátce po svém absolutoriu na pražské Akademii výtvarných umění, kde studoval v ateliéru malby u prof. Jiřího Sopka a následně také v ateliéru kresby Jiřího Petrboka.

Již v době studií na akademii pracoval s tematizací lidské figury zasazené do melancholicky neurčitých interiérových zákoutí, připomínajících sklady rekvizit nebo zaprášená vetešnictví. Dojem surreálné nepatřičnosti se v nich mísil s náznakovými odkazy k historii malířství. Balanc mezi zájmem o detail a soustředěním na celkové vyznění obrazu pomáhaly udržovat snově mléčná atmosféra i zvláštní poetické napětí.

Od doby, kdy se Jiří Marek přestěhoval do Ostravy, se jeho malířský jazyk začíná zvolna proměňovat. Od sfumatické atmosféry interiérů přechází postupně k obrazovým výjevům otevírajícím se kompozičně směrem do ostře nasvětleného zadního plánu obrazu. 

Nadále je patrná jeho tendence pracovat s iluzivně malovanými asamblážemi a materiálovými skrumážemi. Lidskou postavu ale stále častěji nahrazuje figurínou či detaily sádrových odlitků. V obrazových kompozicích také více akcentuje jejich prostorově skladebnou strukturu. Vrství a skládá jednotlivé segmenty a materiály, betonové panely, zohýbané armatury, plechy a dráty do jakýchsi modulárních kompozic, jež mohou být stejně dobře ukázkou právě se rodící architektonické skladby jako skladištěm materiálu k nejistému příštímu použití. V dalším plánu lze také vytušit jakousi nutkavě podvědomou, a snad až intimní autorovu snahu vybudovat si z dostupných materiálů symbolickou celu/domov/útočiště, jehož obrysy se na pomezí mezi iluzivně artikulovaným malířským jazykem a faktickou instalační expanzí do prostoru výstavy výrazově zpřesňují a významově naplňují.

Kurátorem výstavy je Milan Weber.

logoRealizační tým
Datum Začátek Místo Typ Detail Vstupenky
17.1.202417:00Galerie současné malby - Divadlo Antonína DvořákaPremiérazobrazit detail

Inscenace není v této sezóně na repertoáru.

logoFotografie z představení
Foto: Martin Kusyn
Foto: Martin Kusyn
Foto: Martin Kusyn
Foto: Martin Kusyn
Foto: Martin Kusyn
Foto: Martin Kusyn
Foto: Martin Kusyn
Foto: Martin Kusyn
Foto: Martin Kusyn
Foto: Martin Kusyn
Foto: Martin Kusyn
Foto: Martin Kusyn
logoSouvisející