EXTRA AKCE - VÝSTAVY
VÝSTAVA – David Sládek: DO ULIC
Premiéra 19.8.2021, 17:00 hodin
Galerie Opera - Divadlo Jiřího Myrona
arrow-left arrow-left
  • Detail
  • Realizační tým / Obsazení
  • Termíny představení
  • Fotografie
arrow-right arrow-right

VÝSTAVA – David Sládek: DO ULIC - Premiéra 19.8.2021

Premiéra 19.8.2021, 17:00 - Galerie Opera - Divadlo Jiřího Myrona

Fotografický dokument o kultuře protestu (nejen) ve Velké Británii

logoInformace
Velká Británie byla v posledních několika letech svědkem velkého množství demonstrací. Desetitisíce lidí protestovaly za lepší životní podmínky, za záchranu zdravotnictví, pro i proti Brexitu, za klima a za desítky dalších kauz. Londýn zažil stovky komorních protestů jednotlivců nebo skupin ale i více než miliónovou demonstraci. V jeho ulicích se odehrály šarvátky ultras z obou stran pravolevého názorového spektra, spontánní projevy občanské neposlušnosti ať už v podání pro-Brexitových britských žlutých vest či ekologického hnutí Extinction Rebellion a také demonstrace zahraničních menšin z celého světa na podporu změn v jejich domovinách.
Většina fotoreportáží z těchto akcí se přitom soustředila na velikost průvodů, na aktivisty v jejich čele, hostující politiky či na kreativitu banerů. Já jsem se rozhodl podívat do centra davů i na jejich okraje a zachytit účastníky prostestů aktivní či pasivní, v pozici diváka nebo vlajkonoše, duchapřítomné či snící. Nalezl jsem stovky drobných příběhů a mikrosvětů ať už mezi dospělými, nebo dětmi, které rodiče často berou s sebou a vychovávají tak novou generaci demokraticky uvědomělých občanů. Tři roky jsem se s fotoaparátem zúčastňoval malých i velkých demonstrací a pozoroval jejich kulturu, emoce a interakci s ulicemi.
Do ulic není tradiční reportáž, ale spíše sociální dokument či portrét, jehož modelem je společnost jako taková. Rád bych tím přiblížil pestrost masových akcí a rozmanitost emocí, které se v žádném případě neomezují na vztek a výčitky.
Nově soubor postupně doplňuji také fotografiemi z protestů v jiných zemích.

David Sládek je český nezávislý foto-žurnalista žijící v Londýně. Dříve pracoval jako reportér ČTK a do Británie se přestěhoval před téměř 15 lety. Ve svém díle se zaměřuje na život menšin a subkultur v Anglii, ale take na téma genocidy Srbů, Židů a Romů v Nezávislém státě Chorvatsko za 2. světové války či na život v malé slovenské vesničce Šumiac, která se stala jeho druhým domovem. Poslední tři roky se s fotoaparátem zúčastňoval malých i velkých demonstrací v Londýně a pozoroval jejich kulturu a interakci s ulicemi. Tento soubor nyní rozšiřuje o demonstrace v dalších zemích. Autor studuje na Institutu tvůrčí fotografie v Opavě a je pořadatelem festivalu Šumiacky Fotofest.
 
Výstavní projekt je realizován ve spolupráci s ITF FPF SU v Opavě.
logoRealizační tým
Datum Začátek Místo Typ Detail Vstupenky
19.8.202117:00Galerie Opera - Divadlo Jiřího MyronaPremiérazobrazit detail

Inscenace není v této sezóně na repertoáru.

logoFotografie z představení
Foto: Martin Kusyn
Foto: Martin Kusyn
Foto: Martin Kusyn
Foto: Martin Kusyn
Foto: Martin Kusyn
Foto: Martin Kusyn
logoSouvisející