EXTRA AKCE - VÝSTAVY
VÝSTAVA – JOSEF SVOBODA V OSTRAVĚ
Uvedení 8.4.2021, 18:30 hodin
.
arrow-left arrow-left
  • Detail
  • Realizační tým / Obsazení
  • Termíny představení
  • Články, video, audio
arrow-right arrow-right

VÝSTAVA – JOSEF SVOBODA V OSTRAVĚ - Uvedení 8.4.2021

Uvedení 8.4.2021, 18:30 - .

Virtuální výstava o scénografovi Josefu Svobodovi

logoInformace
 
 
Unikátní výstavou připomínáme významnou osobnost světové divadelní scénografie, tvůrce Laterny magiky, mága jeviště – JOSEFA SVOBODU (10. 5. 1920, Čáslav – 8. 4. 2002, Praha).
 
Josef Svoboda svým přístupem ke scénografii a řadou inovací a patentů zásadně ovlivnil podobu divadla své doby. Jako první použil v divadle laser, vymyslel světelnou stěnu i speciální světla, která nesou po celém světě jeho jméno: „Svoboda“. V Národním divadle už od 50. let spolu s režiséry Otomarem Krejčou, Alfrédem Radokem, Miroslavem Macháčkem a Jaromírem Pleskotem formoval proslulou epochu českého divadla. Realizoval doma i ve světě na 700 divadelních inscenací, stál u zrodu divadelního fenoménu Laterny magiky, prezentované na mezinárodní výstavě EXPO 58, proslavil se spoluprací s Metropolitní operou v New Yorku i světovými velikány Laurencem Olivierem či Leonardem Bernsteinem.
 
Nemalou část své divadelní tvorby věnoval i Národnímu divadlu moravskoslezskému, dříve Státnímu divadlu v Ostravě, pro něž vytvořil v letech 1946 až 1961 výpravu k sedmnácti operním inscenacím, na kterých téměř výhradně spolupracoval s režisérem Bohumilem Hrdličkou (1919–2006). Právě ostravskou část Svobodovy scénografické tvorby představí speciální virtuální výstava.
(to; foto Jaromír Svoboda, ND Praha)
logoRealizační tým
Datum Začátek Místo Typ Detail Vstupenky
8.4.202118:30.Uvedenízobrazit detail

Inscenace není v této sezóně na repertoáru.

logoSouvisející