EXTRA AKCE - VÝSTAVY
VÝSTAVA – TÁŇA HODANOVÁ – KRÁLOVNA OSTRAVSKÉHO JEVIŠTĚ
Premiéra 2.2.2023, 17:00 hodin
slavnostní sál v DJM
arrow-left arrow-left
  • Detail
  • Realizační tým / Obsazení
  • Termíny představení
  • Fotografie
arrow-right arrow-right

VÝSTAVA – TÁŇA HODANOVÁ – KRÁLOVNA OSTRAVSKÉHO JEVIŠTĚ - Premiéra 2.2.2023

Premiéra 2.2.2023, 17:00 - slavnostní sál v DJM

Výstava k poctě první dámy ostravské činohry je realizována ve slavnostním sále NDM, který v sezóně 2022/2023 ponese její jméno

logoInformace
V sezóně 2022/2023 ponese slavnostní sál jméno ostravské činoherní herečky Táni Hodanové. Byla z těch umělců, v jejichž osobnosti, životě a práci se koncentrují vlastnosti a okolnosti tak, že průběžně formují fenomén, který, i kdyby nechtěl, je nucen zanechat výraznou stopu v historii svého oboru.

Osvojila si schopnost klenout pevně vybudovaný, a proto tolik působivý dramatický oblouk postavy, nespokojila se se základními charakterovými rysy role a také se nebála ukázat postavu v její dynamické protikladnosti a třeba paradoxnosti. Čímž si mnohokrát hereckou práci na postavě sice zkomplikovala, ale divákům tím nabídla maximum ze sebe, z autora i tématu díla. Byla herečkou moderní, schopnou hrát podtexty her, přičemž vnímala i morální poslání divadla a dokázala je nenásilně předat dál v konotacích s aktuální dobou.

Byla považována za jednu z nejlepších tragédek své doby, ovládala umění nosit historický kostým a vynalézavě s ním hrát, kritika oceňovala gradaci jejích postav i schopnost bez problému fyzicky zvládnout role, při nichž tzv. nesešla z jeviště. Nejvlastnější jí byly dramaticky vyhrocené charaktery, velice dobře se ale dokázala pohybovat i v titulech moderní dramatiky nebo v žánru konverzačních komedií, a během své kariéry tak nazkoušela více než 400 rolí.

Virtuální výstava Táni Hodanové

logoRealizační tým
Datum Začátek Místo Typ Detail Vstupenky
2.2.202317:00slavnostní sál v DJMPremiérazobrazit detail

Inscenace není v této sezóně na repertoáru.

logoFotografie z představení
Foto: Martin Kusyn
Foto: Martin Kusyn
Foto: Martin Kusyn
Foto: Martin Kusyn
Foto: Martin Kusyn
Foto: Martin Kusyn
Foto: Martin Kusyn
Foto: Martin Kusyn
Foto: Martin Kusyn
Foto: Martin Kusyn
Foto: Martin Kusyn
Foto: Martin Kusyn
logoSouvisející