EXTRA AKCE
Cyklus komorních koncertů – PERMONÍK
Uvedení 14.12.2021, 18:30 hodin
slavnostní sál v DJM
arrow-left arrow-left
  • Detail
  • Realizační tým / Obsazení
  • Termíny představení
arrow-right arrow-right

Cyklus komorních koncertů – PERMONÍK - Uvedení 14.12.2021

Uvedení 14.12.2021, 18:30 - slavnostní sál v DJM

Cyklus komorních koncertů ve spolupráci s uměleckou agenturou Presto

logoInformace
Účinkují: Mužský komorní sbor Permoník 
Chlapecký sbor Permoník
Vokální trio
 
Sbormistryně Dominika Škrabalová
Klavírní doprovod: Jakub Šotkovský
Loutna: Tomáš Mutina
Cembalo: Kateřina Dvorská
Flétna: Tereza Sobelová
Průvodní slovo: Radka Veselá
 
Program: Adventní čas
 
 
 

Na předvánočním koncertě ve slavnostním sále v Divadle Jiřího Myrona uslyší diváci v podání Mužského komorního sboru Permoník řadu zajímavých duchovních skladeb inspirovaných jak gregoriánským chorálem, tak i pravoslavnými a katolickými tradicemi. Chlapecký sbor Permoník oproti tomu zazpívá chytlavé a známé melodie. Příjemným doplněním koncertů bude vokální trio, které tvoří Nikita Lýsková (soprán), Barbora Serišová (mezzosoprán) a Barbora Pawlitová (alt). Uměleckou vedoucí je Karina Grimová.

Mužský komorní sbor vznikl v roce 2013. Za osm let se podařilo rozšířit jeho řady z pouhých 5 na současných 15 členů. Navštěvují jej mladí muži ve věku 13 až 30 let. Různorodost jim ale rozhodně neubírá chuť předvádět stále širšímu publiku, co v nich je. I přesto, že Mužský komorní sbor vznikl relativně nedávno, podařilo se mu získat řadu mezinárodních ocenění. Vítězství vybojoval v soutěži Golden Voices of Montserrat ve Španělsku, v Krakově na soutěži Cracovia Cantans a z Gruzie si jako první v historii sborového studia Permoník přivezl Grand Prix. Kromě toho sbor vystupoval v Jižní Koreji, Německu a Rakousku. Kromě klasických koncertů je pravidelně zván k účinkování při různých slavnostních událostech a vernisážích.

Chlapecký sbor je nejmladším oddělením sborového studia Permoník. Vznikl doplněním pánů z Mužského komorního sboru o chlapce z přípravných oddělení. Diváci tedy mají možnost vidět a především slyšet na jednom pódiu zpěváky z celého sborové studia. Vzniká smíšený zvuk od sopránu po bas, který s sebou nese řadu dalších možností, jak zpestřit koncerty, ať už zvukově nebo žánrově. Chlapecký sbor se tak stal posledním kouskem do mozaiky karvinského sborového studia. Vzhledem k různému stupni zkušeností jednotlivých zpěváků je nutné volit repertoár citlivě, případně upravovat písně tak, aby odpovídaly schopnostem těch méně zkušených a zároveň bavily ty starší. Na předvánočním koncertě v Divadle Jiřího Myrona tak diváci uslyší řadu zajímavých duchovních skladeb inspirovnaých gregorianikou, pravoslavnými i katolickými tradicemi v podání Mužského komorního sboru, ale také chytlavé a známé melodie ve spojení s jejich mladšími kamarády. V 55-ti leté historii Permoníku je Chlapecký sbor zatím nováčkem, který vystupuje především doma v Karviné. Začínají si jej ale všímat i pořadatelé z okolí. Sbormistryní je Dominika Škrabalová, na klavír doprovází Jakub Šotkovský.

V rámci koncertu vystoupí také vokální trio – Nikita Lýsková (soprán), Barbora Serišová (mezzosoprán),  Barbora Pawlitová (alt). Trio vzniklo před sedmi lety, kdy dívky byly členkami Koncertního sboru Permoník a navštěvovaly hodiny sólového zpěvu. Lákalo je vyzkoušet si svoje pěvecké schopnosti i ve zpěvu komorním. Dnes už víme, že to bylo rozhodnutí dobré, podařilo se jim stát se pětkrát absolutními vítězi mezinárodní soutěže Stonavská Barborka, v roce 2018 zvítězily v ústředním kole soutěže ZUŠ a koncertují nejen u nás, ale i v zahraničí. Na  repertoáru mají písně lidové, klasické, soudobou hudbu i jazzové standardy. Uměleckou vedoucí je Eva Šeinerová.

 

logoRealizační tým
Datum Začátek Místo Typ Detail Vstupenky
14.12.202118:30slavnostní sál v DJMUvedenízobrazit detail

Inscenace není v této sezóně na repertoáru.

logoSouvisející