EXTRA AKCE
Bolestné echo času
Uvedení 10.5.2022, 19:00 hodin
slavnostní sál v DJM
arrow-left arrow-left
  • Detail
  • Realizační tým / Obsazení
  • Termíny představení
  • Fotografie
arrow-right arrow-right

Bolestné echo času - Uvedení 10.5.2022

Uvedení 10.5.2022, 19:00 - slavnostní sál v DJM

Mimořádný koncert Bolestné Echo Času k uctění památky Evy Sachs, narozené v Ostravě, i všech obětí holocaustu, největšího zločinu v dějinách lidstva, nejen z Moravskoslezského kraje.

logoInformace
Na slavnostním koncertě, který připomene lidský i umělecký odkaz Evy Sachs a bude i významným celospolečenským apelem, zahraje klavírní Trio Vyšehrad, finálový účastník mezinárodní interpretační soutěže Concertino Praga 2021, ve složení Natálie Toperczerová – housle, Pavol Praženica – klavír a David Pěruška – violoncello. Jejich hosty budou další úspěšní finalisté této soutěže, německý houslista Mark Anthony Lewin a polská violistka Oliwia Stawicka, kteří se představí i v sólových skladbách.

Program: Klavírní  trio g-moll op. 15 Bedřicha Smetany, Passacaglia Georga Friedricha Händela v úpravě Johana Halvorsena, kdy vystoupí Natálie Toperczerová společně s Oliwií Stawickou, zazní i Klavírní kvintet A-dur, č. 2, op. 81 Antonína Dvořáka, ve kterém s Triem Vyšehrad zahrají Mark Anthony Lewin i Oliwia Stawicka.


Eva Sachs se narodila 30. ledna 1924 jako Eva Zifferová, jediné dítě svých rodičů, a jako jediná z celé rodiny holocaust přežila. Eva byla po okupaci s celou svou židovskou rodinou, včetně prarodičů, jedním z prvních transportů G, převezena 2. 12. 1941 do Terezína. Z 1 000 osob jich bylo později 847 zlikvidováno. Eva byla mezi 125 osvobozenými, i její otec Arnošt i matka Irena byli transportem 28. 10. 1944 převezeni do Osvětimi a tam zavražděni. Eva část svých pocitů krajního zoufalství zaznamenala ve skrývaných dopisech své přítelkyni z ostravského dětství Blaži, bez reálné naděje na jejich doručení. Jediná z rodiny, navíc jediné dítě svých rodičů, však magickým zázrakem přežila a dopisy své přítelkyni po válce osobně předala. Znovu se pak setkaly po mnoha letech až ve Vídni, kde jí nemocná Blaži dopisy, které neměla komu předat, vrátila zpět, aby je Eva v USA poskytla svým dětem, jako autentický dokument té nejhrůznější doby historie lidstva.

Nadační projekt Bolestné echo času, nad kterým převzal záštitu Karl F. von Thurn Taxis, a je podpořen Česko-německým Fondem Budoucnosti, bude korunován koncertem v rodném městě této fascinující ženy, za současné prezentace jejích obrazů Manhattanu, na kterém prožila druhou, delší část svého života, a to ve spolupráci s ostravskou Galerií ZaZa. Všem účastníkům koncertu bude věnována stejnojmenná publikace s akvarely, připomínajícími uvěznění Evy Sachs v Terezíně až do konce nejhrůznější války v dějinách lidstva.

Každý účastník koncertu dostane knihu věnovanou životu Evy Sachs s názvem Bolestné echo času.

logoRealizační tým
Datum Začátek Místo Typ Detail Vstupenky
10.5.202219:00slavnostní sál v DJMUvedenízobrazit detail

Inscenace není v této sezóně na repertoáru.

logoFotografie z představení
Foto: Martin Kusyn
Foto: Martin Kusyn
Foto: Martin Kusyn
Foto: Martin Kusyn
Foto: Martin Kusyn
Foto: Martin Kusyn
Foto: Martin Kusyn
Foto: Martin Kusyn
Foto: Martin Kusyn
Foto: Martin Kusyn
Foto: Martin Kusyn
Foto: Martin Kusyn
logoSouvisející