EXTRA AKCE
Cyklus komorních koncertů – HUDEBNÍ ROZPRAVY
Uvedení 8.6.2023, 19:00 hodin
slavnostní sál v DJM
arrow-left arrow-left
  • Detail
  • Realizační tým / Obsazení
  • Termíny představení
  • Fotografie
arrow-right arrow-right

Cyklus komorních koncertů – HUDEBNÍ ROZPRAVY - Uvedení 8.6.2023

Uvedení 8.6.2023, 19:00 - slavnostní sál v DJM

Cyklus komorních koncertů uvádíme ve spolupráci s uměleckou agenturou Presto

logoInformace

Dne 8. června 2023 přijede do Ostravy poprvé společně FAMA Quartet a americká klavíristka Bethany Danel Brooks.

Fama Quartet patří mezi tuzemskou špičku v oblasti interpretace české i světové současné tvorby. Jako častý host pražských koncertních cyklů Přítomnost, Umělecká beseda nebo Krása dneška pravidelně uvádí skladby především soudobých autorů, a to jak klasiků avantgardy a tradičnějších proudů 20. století (Schoenberg, Berg, Webern, Kagel, Lutosławski, Xenakis), tak současných významných českých i evropských tvůrců (Adámek, Kopelent, Loudová, Pudlák, Srnka a další).

Bethany Danel Brooks působí současně v Praze a Philadelphii. Je držitelkou BMus v klavírní hře na Houghton College (USA), MMus v klavírní hře na Royal Academy of Music v Londýně (Velká Británie) a MMus v klavírní a komorní hře ve spolupráci z Temple University (USA), kde studovala. Bethany byla oceněna v roce 2001 na Mezinárodní klavírní soutěži Bartok-Kabalevsky-Prokofjev, kde hrála za Györgyho Sándora. Mimo jiné vystupovala jako sólistka a umělkyně v New Yorku, Philadelphii, Nashvillu, Londýně, Mexico City, Oděse a Istanbulu. Doprovázela vystoupení hobojistů Józsefa Kisse a Jeana-Jacquese Goumaze, houslisty Stephena Clappa, violoncellistky Anne Martindale Williamsové a Crossing Choir, oceněného Grammy. S houslistou Samuelem Nebyu natočila sbírku děl skladatelů afrického původu, vydanou v roce 2017 u BCM & D Records. Je také aktivní jako orchestrální hudebnice a je hlavní pianistkou Lancaster Symphony (PA, USA).

Kvarteto vystupovalo na festivalech Pražské jaro (2011, 2016), Contempuls (2008, 2010), Ostravské dny nové hudby, Israel Festival, Afyonkarahisar Klasik Muzik Festivali (Turecko) a také na koncertech v Japonsku. Jeho členové jsou hráči předních českých orchestrů a absolventi četných seminářů a dílen věnujících se interpretaci soudobé hudby, jak v České republice (HAMU Praha, VŠMU Bratislava), tak i ve světě (Rumunsko, Turecko). Pravidelně nahrávají pro Česky rozhlas. Kvartet hraje ve složení David Danel – 1. housle, Roman Hranička – 2. housle, Ondřej Martinovský – viola a Balázs Adorján – violoncello. Pro koncert v Ostravě vybrali díla C. Debussyho, C. Francka a H. Klimenta.

Koncerty probíhají v příjemném prostředí slavnostního sálu divadla Jiřího Myrona. V předprodeji si můžete zakoupit vstupenky na každý koncert zvlášť nebo zvýhodněné abonentní vstupné na celou řadu osmi večerů. Každý z večerů bude jedinečný a na každém z nich se setkáte s interprety, kteří jsou ve svém oboru špičkou. Ale hlavně načerpáte energii a krásno do dalších dní. Svým jménem koncerty zaštítili náměstek kultury MSK Lukáš Curylo a náměstek kultury SMO Zbyněk Pražák. Moravskoslezský kraj a Statutární město Ostrava projekt finančně podpořili.

 

logoRealizační tým
Datum Začátek Místo Typ Detail Vstupenky
8.6.202319:00slavnostní sál v DJMUvedenízobrazit detail

Inscenace není v této sezóně na repertoáru.

logoFotografie z představení
Foto: Maxim Bajza
Foto: Maxim Bajza
Foto: Maxim Bajza
Foto: Maxim Bajza
Foto: Maxim Bajza
Foto: Maxim Bajza
Foto: Maxim Bajza
Foto: Maxim Bajza
logoSouvisející