PREMIÉRA MUZIKÁLU PĚT LET ZPĚT A OVACE VESTOJE
OPERETA / MUZIKÁL / 27.9.2019
„Martina Šnytová a Tomáš Savka excelují v muzikálu PĚT LET ZPĚT (The Last Five Years), jehož uvedení je senzací," zní titulek recenze na ostravan.cz. Přečtěte si recenzi a podívejte se na foto z premiéry!
 
„Narace muzikálu PĚT LET ZPĚT (The Last Five Years) je velmi neobvyklá. Cathy vypráví svou verzi od konce – tedy od chvíle, kdy najde Jamieho dopis na rozloučenou s vráceným snubním prstenem. Jamie naopak vypráví příběh vztahu od samého počátku po jejich první schůzce. Tento zvláštní časový nesoulad vytváří těžko definovatelné napětí, pramenící z absolutně kontrastních situací a emocí. Obě časová pásma se v jednom jediném okamžiku protnou a spojí: jde o scénu, v níž Jamie požádá Cathy o ruku. (...)
 
 
Martina Šnytová jako Cathy podala obdivuhodný výkon. Ztělesnila věrohodně osobnost s velmi vzácnou, senzitivní povahou, která potřebuje podporu a pochopení. Perfektně se vtělila do duše mladé, zmatené ženy, jež má svůj svět a touží po něčem, co si vysnila, aniž by to nacházelo oporu v realitě a jejích dispozicích. Pěvecky i herecky Šnytová excelovala a její nasazení bylo nesmírně přesvědčivé. Dokázala emocionálně rozhozenou Cathy ztvárnit s jemnými a promyšlenými hereckými prostředky. Pěvecky podala v rozsahově i výrazově náročných písních bravurní výkon.
Tomáš Savka se pro postavu spisovatele Jamieho narodil. Jinak si nedokážu vysvětlit onen vzácně vyvážený koncentrát energie a herecké přirozenosti, s níž zahrál dravého, všem podnětům otevřeného hejska s literárním talentem a touhou vyhovět všem. Savka na scéně neuvěřitelným způsobem kraloval a získal si diváka na svou stranu i přesto, že to byl on, kdo se rozhodl nevyrovnaný vztah s Cathy zničit, když zjistil, že jejich komunikace už nefunguje a že každý stojí na odvrácené straně barikády. Savka také báječně zazpíval, jeho přirozené pohybové nadání, pestrá výrazová paleta a jevištní mluva byly v každém ohledu brilantní. Bylo ho zkrátka všude plno a nasazení z něj tryskalo jako gejzír.
 
 
Libreto, jak jsme již zmínili v úvodu, přeložil do češtiny zpěvák Tomáš Novotný. Jeho práci lze hodnotit s uznáním, má cit pro větnou stavbu i logiku frázování. (...) Nad muzikálem Pět let zpět se sešel i kvalitní inscenační tým. Režisérka Janka Ryšánek Schmiedtová, scénografka a autorka kostýmů Lucie Labajová a Adéla Laštovková Stodolová (pohybová spolupráce) představili ve všech ohledech funkční spolupráci. (...) Musím pochválit kapelu, která v premiéře hrála, náročné party zvládli muzikanti báječně. Hudebnímu provedení dominoval klavír excelentního Jiřího Janíka a klarinet neméně znamenitého Marka Prášila, který stíhal i dirigovat a připravil také celé hudební nastudování. Mimořádně sehranou sestavu tvořili dále energický kytarista Jan Gajdica, talentovaný baskytarista Marek Dufek a dvojice violoncellistů Tereza Freysler a Daniel Nosek.
 
 
Musím také na závěr ocenit dramaturgické směřování operety/muzikálu Národního divadla moravskoslezského. Po psychologickém dramatu Thrill Me představilo divadlo další spektakulární, inovativní titul, který je absolutně odlišný a přináší tak možnost porovnat, jak různé mohou být přístupy k tomuto žánru. Nová a historicky první česká inscenace Pět let zpět v Ostravě potvrdila objevnou a novátorskou linii, po níž v současnosti divadelní tým kráčí. Jasný pocit, že tady se událo něco ojedinělého, si odnášeli domů zřejmě všichni, kteří byli premiéře přítomni.
Foto Martin Popelář;
za květiny děkujeme KLIA.cz