PUTOVÁNÍ ZA TAJEMSTVÍM OSTRAVSKÝCH BLUDNÝCH BALVANŮ
OPERETA / MUZIKÁL / 10.2.2020
POHÁDKA O BÍDNÉM HAVÍŘI je název nového hudebního příběhu, který trojice autorů Juraj Čiernik, Jan Vlas a Brigita Cmuntová napsali pro rodiny s dětmi a NDM jej bude uvádět v komorním Divadle „12“.
 
Čiernika s Vlasem okouzlily ostravské bludné balvany, opatřili jim jako strážkyně tři čarodějky – Slečnu Čarokrásnou, Slečnu Vědoucí a Dadu. Stvořili originální pohádku s písničkami, kde je Havíř pronásledovaný Bídou podroben třem zkouškám, aby nakonec zjistil, co je a co není pravé bohatství. Zároveň jde o první pohádku z nového cyklu nazvaného příznačně Tajemství bludných balvanů. Světovou premiéru bude mít pohádka 14. února v Divadle „12“.
 
Kameny a jejich strážkyně, čarodějky, budou vždy spojovacími články příběhů. Balvan (samozřejmě mluvící) je navíc originální a dominantní dekorací na jevišti komorního divadla. Texty písniček napsala se spoluautory Brigita Cmuntová. Juraj Čiernik, který k pohádce složil hudbu, ji také režíruje. Jan Vlas je i dramaturgem inscenace. Scénu a kostýmy vytvořil David Janošek. Klavírní doprovod obstará Vlastimil Vondruška.
 
Pohádka vychází vstříc poptávce diváků po příběhu, na který by mohli chodit se svými menšími dětmi. Zároveň je situována do Ostravy a vychází z jejích reálií. První příběh tedy zavede diváky do hornické rodiny z Koblova, na kterou lepí neodbytná Bída. Stále Bídou pronásledovaný Havíř ale nečekaně získá bohatství. Tři čarodějky, strážkyně balvanu Bohatství na Černé louce, ho ovšem podrobí třem zkouškám, za nimiž Havíř putuje po městě: zastaví se i ve Stodolní ulici nebo v Přívoze. „Havíř samozřejmě při zkouškách o rychle nabyté hmotné bohatství přijde, ale zjistí, že to skutečné bohatství a štěstí je v něčem jiném,“ naznačují poselství příběhu autoři Juraj Čiernik a Jan Vlas.

Zatím jsou v plánu tři pohádky – každý rok jedna. V rolích čarodějek se ve všech příbězích diváci potkají s Evou Zbrožkovou (Slečna Vědoucí), Jankou Hoštákovou (Slečna Čarokrásná) a Dagmar Mimrovou (Dada). V dalších rolích první pohádky vystupují členové sboru operety/muzikálu NDM: Ilona Piskořová v roli Bídy, Roman Žiška jako Havíř, jeho ženu Filoménu hraje Jarmila Hašková, jejich děti a další role, tj. víly Zlatoočky a Kramáře Pištu a Gejzu ztvárňují Eva Prnka Villámová a Lenka Vaňkátová. (šs)