POHÁDKA O BÍDNÉM HAVÍŘI JE SKVĚLÁ ZÁBAVA PRO VŠECHNY GENERACE
OPERETA / MUZIKÁL / 15.2.2020
POHÁDKA O BÍDNÉM HAVÍŘI se s úspěchem uhnízdila v ostravském Divadle „12“. Inscenace (...) osobitě prolíná ostravské reálie se svéráznou mytologií a osobitými divadelními postupy. (Ostravan.cz)
 
(...) Režiér Juraj Čiernik zasadil své vyprávění na Ostravsko. S ohledem na původní žánr lidové slovesnosti se divák podívá do různých ostravských lokalit a „načichne“ svérázným ostravským dialektem. Dozví se, jaká je motivace názvu ulice Stodolní, kdy v životě může zachutnat koprovka, jak mazaní jsou kramáři z Přívozu nebo co bylo kdysi na Černé louce. V POHÁDCE O BÍDNÉM HAVÍŘI se od úvodního, vizuálně působivého prologu o Balvanu prolíná několik vypravěčských rovin: fantastická, legendární i čistě reálná – to v příběhu chudého havíře a jeho rodiny.
 
(...) Režie Juraje Čiernika je mimořádně autentická, vnímavá a má vypravěčský dar. Uvědomuje si, že každé slovo v sobě nese jistý počet významů. Že i domnělého „záporáka“ lze pod jistým úhlem pohledu pochopit jako chybujícího člověka, který se může napravit. Z tohoto poznání vlastně těží první díl cyklu. Když obyčejný člověk pochopí sílu vyřčeného slova a váhu svých skutků, je vlastně zachráněn.
 
(...) Čiernik k pohádce vytvořil také velmi hezkou hudbu, libreto a texty písní (ve spolupráci s Janem Vlasem a Brigitou Cmuntovou), jež díky osobnímu přínosu spoluautorů vnáší do příběhu další potenciál.
Premiéra POHÁDKY O BÍDNÉM HAVÍŘI ukázala, že autorský a herecký tým, který na ní pracoval, je vzácně konzistentní, drží pohromadě a dokáže i z odlišností a stinných stránek bytí udělat místo, v kterém se dá žít. Velká obraznost a snaha vrátit režii vnitřní rozměr dělá z této nové inscenace zážitek, který je přenosný na všechny generace v pomyslné škále od pěti do sta. Jak se říká v závěru této pohádky: Odpovědí na všechno je láska!“
Foto Martin Popelář
Za květiny děkujeme KLIA.cz