ZÁZNAM INSCENACE NOC NA KARLŠTEJNĚ
OPERETA / MUZIKÁL / 3.4.2020
Nechte se zlákat a vstupte do věží středověkého Karlštejna ve společnosti členů souboru opereta/muzikál a jejich inscenace NOC NA KARLŠTEJNĚ, kterou jsme uvedli v premiéře 19. května 2011.
 
Představujeme vám romantizující příběh lásky krále a císaře Karla IV. a jeho mladé manželky Elišky Pomořanské do divadelně-muzikálové podoby s takovými hity, jako jsou „Lásko má, já stůňu“, „Do věží“ nebo „Jede král“...
 
Původní český muzikál na motivy divadelní hry Jaroslava Vrchlického se odehrává za doby vlády českého krále a císaře římského Karla IV. a vypráví o lásce zkušeného panovníka k mladičké Alžbětě (Elišce) Pomořanské. Hrad Karlštejn, který dal Karel IV. vybudovat jako místo rozjímání a uchovávání svatých ostatků, však nesmí znesvětit ženská přítomnost, dokonce ani ta královnina. To by však nebyly ženy ženami, aby si nenašly cestu do srdce Karlštejna za muži, které milují, a to i přes nejpřísnější zákaz císařův. Zvláště je-li jejich pohnutkou stesk, láska a starostlivost. A tak jedné noci Karlštejn poprvé zažije zázrak políbení. Od těch dob, jak se praví, nechť ženy žijí, milují a třeba i trochu vládnou po boku mužů na Karlštejně. Stejně by v osvícených dobách příštích nikdo nevěřil, že za doby panování otce vlasti, blahé paměti, existoval zákon, který to zakazoval.
 
Hudba: Karel Svoboda
Libreto: Zdeněk Podskalský
Texty písní: Jiří Štaidl a Eduard Krečmar
Podle stejnojmenného filmu na motivy hry Jaroslava Vrchlického upravil Zdeněk Podskalský ml.