ZÁZNAM INSCENACE MAMZELLE NITOUCHE
OPERETA / MUZIKÁL / 27.4.2020
Francouzské městečko Pontarcy rozezpívá příběh klášterní chovanky Denisy a klášterního varhaníka Célestina, kteří se společně směle pouštějí do dobrodružství velkého uměleckého světa a vystupují pod uměleckými jmény Mamzelle Nitouche a Floridor. Zpívat se bude v klášteře, kabaretu i kasárnách – ale především na vašich obrazovkách!
 
Francouzská opereta – vaudeville, či hudební komedie o třech dějstvích MAMZELLE NITOUCHE, která vznikla na libreto Henriho Meilhaca a Alberta Millauda, je v českých zemích důvěrně známá jako Nituška a patří k oblíbeným operetním titulům, přestože na repertoáru zahraničních scén se téměř neobjevuje. Světovou premiéru měla v Théâtre des Variétés v Paříži v roce 1883 a setkala se s velkým ohlasem. Už v roce 1890 byla uvedena v Národním divadle v Praze a získala si oblibu i u českého publika, která přetrvala dodnes. Její pozdější úspěch můžeme přičítat nejen líbivým a snadno zapamatovatelným melodiím a vtipně vystavěným situacím, ale i překladu a dramaturgii Oldřicha Nového, který zároveň v roce 1954 v Hudebním divadle v Karlíně Nitušku režíroval a zahrál si v ní hlavní roli. V této dramaturgické úpravě, jíž nechybí nezapomenutelný šarm a inteligentní humor Oldřicha Nového, v hudbení úpravě Dalibora Brázdy a v režii Ondřeje Davida ji uvádělo i Národní divadlo moravskoslezské.
 
Autorem MAMZELLE NITOUCHE je skladatel, herec, dramatik a zpěvák španělsko-francouzského původu Florimond Hervé (1825–1892), vlastním jménem Louis-August-Florimond Ronger, příjmení Hervé užíval jako umělecké. Napsal na stovku různých děl, za něž můžeme jmenovat např. Les Chevaliers de la Table Ronde, Le Petit Faust, Lili či Cosaque, ovšem MAMZELLE NITOUCHE se stala bezesporu tím nejznámějším. Ostatně je zřejmé, že hlavní postava Célestina – Floridora je do jisté míry Hervého autobiografií. I on, stejně jako Célestin, vedl dvojí život, jeden čas dokonce pobýval jako varhaník v klášteře. Podobnost jmen Floridor a Florimond tedy jistě není náhodná.