ZÁZNAM INSCENACE PĚT LET ZPĚT (The Last Five Years)
OPERETA / MUZIKÁL / 1.6.2020
V české premiéře zazněl 26. září 2019 v Divadle „12“ komorní muzikál amerického skladatele Jasona Roberta Browna s názvem PĚT LET ZPĚT (The Last Five Years) v režii Janky Ryšánek Schmiedtové. Tuto novinku, ve které vystupují dva herci-zpěváci za doprovodu šesti muzikantů, máte nyní možnost zhlédnout on-line!
 
Sám autor přiznal, že se tímto dílem vyrovnával se svým rozvodem, a jde tedy o příběh milostný a velmi autobiografický. Spisovatel Jamie a herečka Catherine vyprávějí historii svého pětiletého vztahu – každý ze svého pohledu. Ona vypráví od konce (divák ji na scéně zastihne ve chvíli, kdy dostane dopis na rozloučenou), on popisuje jejich vztah od počátků. Oba při svém seznámení profesně začínali: Jeho spisovatelská kariéra šla strmě nahoru, jí se ale nedařilo a nakonec zoufale bere jakoukoli práci, která aspoň lehce s hraním souvisí. Ze scény ani jeden z protagonistů prakticky neodejde, ale přitom se až na jednu událost (svatbu) v čase míjejí. Předěly ve vyprávění každého z nich obstarává newyorské metro.
 
„Jako by chtěl autor naznačit, že v samé touze a honbě za kariérou můžeme míjet něco, co je možná daleko důležitější, ale co je leckdy bráno za samozřejmost. Samozřejmost, kteránám může jako voda proplout mezi prsty a jen těžko ji budeme chytat zpět,“ zamýšlí se překladatel, dramaturg a představitel role Jamieho Tomáš Novotný. Muzikál je jeho prvním překladem hudebního díla do češtiny a shodou okolností nad touto prací strávil posledních pět let. Roli spisovatele Jamieho s ním alternuje Tomáš Savka, herečku Catherine si zahrají a zazpívají Martina Šnytová a/nebo Klára Jelínková.
 
Živou šestičlennou kapelu složenou z muzikantů souboru operety/muzikálu NDM řídí Marek Prášil. Diváka zaujmou kostýmy protagonistů i kapely, které vlastně ani kostýmy nejsou. „Chtěla jsem, aby to byla běžná street móda, takže jsme ve fundusu divadla vybrali základ civilního oblečení a doplnili je nákupy v normální konfekci. Každý z protagonistů má tedy to, co sedí jemu samotnému a každý vypadá jinak,“ popsala kostýmní výtvarnice Lucie Labajová, která je zároveň autorkou scény.