ZEMŘELA EMERITNÍ SÓLISTKA OSTRAVSKÉ OPERETY HELENA RIEHSOVÁ
OPERETA / MUZIKÁL / 30.10.2020
Národní divadlo moravskoslezské obdrželo smutnou zprávu o úmrtí emeritní sólistky operetního souboru paní Heleny Riehsové (13. 8. 1936, Pardubice – 27. 10. 2020, Ústí nad Labem).
 
K divadlu se dostala až poté, co vystřídala několik povolání (byla kresličkou nebo učitelkou v mateřské škole) a své první angažmá získala v roce 1960 ve Východočeském loutkovém divadle v Hradci Králové. Hned následující rok ovšem přešla do Severomoravského divadla v Šumperku, ale už v roce 1962 získala angažmá v operetním souboru Státního divadla v Ostravě, kde zůstala až do roku 1987.

Za dobu svého působení se stala výraznou osobností ostravské operety. Byla proslulá svou jevištní energií, precizností a mezi kolegy také pečlivou přípravou a přísnou životosprávou. Z jejích operetních rolí jmenujme třeba titulní role v inscenacích Čardášová princezna nebo Hraběnka Marica, Helenu v Polské krvi nebo Zofku v Cikánském baronovi. Stejnětak vynikala i v muzikálech, třeba jako Lilli Vanessi (Kateřina) ve Zkrocení zlé ženy (Kiss Me, Kate), Líza Doolittlová v My Fair Lady, Magnolie v Lodi komediantů nebo Irena Molloyová v Hello, Dolly.

Na závěr ještě připomeňme její přání z rozhovoru, který poskytla pro Ostravský kulturní měsíčník v roce 1986:
„Ostravě přeju, aby měla vždy dobrou operetu a muzikál. A těm, kteří přicházejí postupně na naše místa, aby se dočkali stejně krásných rolí, jako jsme se jich dočkali my, a hráli je se stejnou chutí.“
(les)
 
 
Helena Riehsová (Helena), Zdeněk Růžička (Bronislav Popiel) v inscenaci POLSKÁ KREV (1965)
Foto František Krasl
Helena Riehsová (Iduna), Zdeněk Růžička (Alexandr Obolski) v inscenaci OHŇOSTROJ (1966)
Foto František Krasl
Miloslav Tolaš (Fred Graham/Petruccio), Helena Riehsová (Lilli Vanessi/Kateřina) v inscenaci ZKROCENÍ ZLÉ ŽENY (KISS ME, KATE) (1974)
Foto František Krasl
Karel Čepek (Emil Aubier), Helena Riehsová (Monika) v inscenaci PLES V OPEŘE (1981)
Foto Josef Hradil