LIBOR OLMA JAKO LAKOMÝ HARPAGON V NOVÉM MUZIKÁLU – ZATÍM BEZ DIVÁKŮ
OPERETA / MUZIKÁL / 30.1.2021
Původní muzikál HARPAGON JE LAKOMEC? v pátek dospěl k poslední zkoušce a v sobotu 30. ledna měl v ostravském Divadle Jiřího Myrona jakousi premiéru nanečisto – nohužel bez diváků.
 
Národní divadlo moravskoslezské se rozhodlo nenabízet novinku on-line, protože jde o – jak tvůrci zdůrazňují – spektakulární komedii v montypythonovském duchu, a ta vyžaduje interakci diváků přímo v hledišti. Reálná a zároveň světová premiéra původního díla tedy bude v divadle, až bude dovoleno hrát pro publikum.
 
Vojtěch Štěpánek, režisér a autor libreta napsaného podle známé Moliérovy předlohy, ponechal základní příběh, ale více rozehrál některé postavy a v závěru uvidí diváci také plejádu postav z dalších Moliérových her. Hudbu složil ostravský skladatel Boris Urbánek; diváci NDM znají jeho dva předchozí muzikály – Mrazíka (2011) a Romeo a Julie, poselství lásky (2017) podle Shakespearovy nejslavnější tragédie. Autorem textů k písním, které jsou přesně zasazeny do děje a posouvají jej, je ostravský textař a bavič Jiří Krhut. Pro šéfa činohry NDM Vojtěcha Štěpánka i textaře Jiřího Krhuta je Harpagon první prací na velkém muzikálu. Hudebně jej nastudoval Marek Prášil.
 
 
Titulní role lakomce Harpagona byla od počátku určena Liboru Olmovi. Vedení souboru hledalo titul, který by mu věnovalo k jeho životnímu jubileu, a volba padla na Lakomce, ovšem v podobě muzikálu. V dalších rolích se představí Martina Vlčková / Markéta Procházková (dcera Eliška), Radek Melša / Adam Živnůstka (syn Kleant), Tomáš Savka / Tomáš Novotný (Valér), zpěvačka Dasha / Michaela Horká (dohazovačka Frosina), Patricie Janečková / Michaela Danielová (Marianna) a další. Kostýmy vytvořila Hana Knotková, scénu David Bazika, choreografii David Strnad.
(šs)