HVĚZDNÝ KOMORNÍ MUZIKÁL PĚT LET ZPĚT (The Last Five Years)
OPERETA / MUZIKÁL / 19.1.2022
Nenechte si ujít jedno z nejzásadnějších komorních muzikálových dramat nového milénia. Muzikál PĚT LET ZPĚT (The Last Five Yers) uvedeme 26. a 27. ledna s Tomášem Savkou.
 
Muzikál The Last Five Years Jasona Roberta Browna je komorní drama pro dva herce. Vychází z jeho osobních zkušeností z prvního manželství. Skrze tento muzikál tak nahlížíme do nitra autora. Cathy vypráví svou verzi rozpadu manželství od konce. A Jamie naopak vypráví příběh od samého počátku. Dvě časová pásma se pak protnou v jediném okamžiku. Mimořádný úspěch ostravské verze muzikálu dokládají i ocenění, které získali jedni z představeitelů titulních rolí Martina Vlčková a Tomáš Savka. Oba získali za své výkony Cenu Jantar a také nominaci na Cenu Thálie za rok 2019.
Tomáš Savka se Vám představí po boku Kláry Jelínkové v nejbližších reprízách 26. a 27. ledna od 19 hodin v Divadle „12".
 
Foto Martin Popelář
Hvězdný muzikál Pět let zpět (The Last Five Years) v ostravském nastudování je stále k dostání i na CD, které bylo natočeno za finanční podpory Moravskoslezského kraje. Zakoupit si jej můžete prostřednictvím našeho e-shopu.
 
Brownova hudba má svůj styl, ale potřebuje vynikající interprety. Její ztvárnění totiž klade na hudebníky obrovské nároky. (...) Hudební nastudování dirigenta a klarinetisty Marka Prášila je senzační! (...) Savka na nahrávce hýří svým obvyklým nadhledem a schopností tlumočit emoce bezprostředně a spontánně. Jeho vrcholným číslem je Schmuelův song, spektakulární hudební i textové podobenství, které lze poslouchat bez omrzení stále dokola. Jeho hlasový rozsah, bezvadná výslovnost a práce s hudební barvou mohou být referenčním kritériem pro další vyzyvatele této role. Za povšimnutí stojí báječný překlad Tomáše Novotného, který v něm maximálně zúročil své aktivní zkušenosti muzikálového herce a zpěváka. (...) Jestli se nahrávka muzikálu Pět let zpět podařila? Podle mého názoru se opravdu povedla. Možnost užít si úžasnou Brownovu hudbu a texty je rozhodně výzvou, kterou by bylo absurdní zpochybňovat. Kromě toho má nahrávka v báječné interpretaci všech aktérů charisma a kouzlo, kterému lze bez námitek podlehnout.
Milan Bátor
(ostravan.cz, 23. 9. 2021)