KVĚTNOVÁ PŘEDSTAVENÍ MUZIKÁLU KOČKY
MUZIKÁL / 15.5.2023
Soubor muzikálu Národního divadla moravskoslezského uvede v úterý 16. května a ve středu 17. května slavný muzikál KOČKY. Na obě představení zbývá posledních pár vstupenek, srdečně zveme!
 
Světový muzikálový hit měl svou vůbec první ostravskou premiéru v září roku 2018. „Není sporu o tom, že muzikálem Cats na začátku osmdesátých let rozšířil Andrew Lloyd Webber pojem klasika o další položku. Nápad využít pro libreto oblíbenou ‚Praktickou knihu o šikovných kočkách' od T. S. Eliota, jednu ze základních položek dětské knihovny v anglosaském světě, se ukázal být přeneseně i doslova k nezaplacení. A když se k tomu přičte jeho bez přehánění geniální kompoziční invence a sebejisté řemeslo autora, který už napsal tituly jako Jesus Christ Superstar a Evita, výsledkem bylo a je originální dílo s jedinečným námětem a jasně vyprofilovanou hudbou. Chytlavý, vděčný muzikál.
 
Foto Martin Popelář
Ostravské ztvárnění je v režii Gabriely Petrákové a v choreografii Pavla Strouhala i v kostýmech Ľudmily Várossové mimořádně nápadité, barvité, proměnlivé, zábavné i dojemné, rozpohybované od baletu a výrazového tance až ke gymnastice a akrobacii, do detailů opravdu hodně „kočičí“. A na scéně je toto představení díky třem desítkám zpívajících a tančících profesionálů dokonalé. Není nad živý doprovod. Svůj orchestr, který obsáhne Webberův široký záběr od popu ke zvukům blížícím se současné klasice, má Marek Prášil pevně v rukou, přesně odlišuje nálady, stupňuje gradace a podněcuje sólisty k vydání všech sil na vrcholech… Skvělá souhra a sezpívání, také skvělé ozvučení. Ostravské Kočky, odehrávající se na střechách se siluetou věže ostravské radnice v pozadí, jsou rytmicky a melodicky strhující podívanou, ale ještě víc celkově vlastně krásnou pohádkou." Petr Veber (klasikaplus, 6. 11. 2019).
 
Těšíme se na Vaši návštěvu 16. a 17. května od 18.30 hodin v Divadle Jiřího Myrona. Poslední čtyři představení muzikálu do derniéry uvedeme 22., 27., 28. a 29. června 2023, kdy se s inscenací rozloučíme.