choreograf

Španělský choreograf působící v Amsterdamu. Než se přestěhoval do Nizozemska, získal angažmá ve španělském souboru Victor Ullate Ballet v Madridu, pak v Anglickém národním baletu, od roku 2004 v Holandském národním baletu pod uměleckým vedením Teda Brandsena, kde se o tři roky později stal sólistou. Tančil v dílech významných choreografů včetně Williama Forsythea, Christophera Wheeldona, Alexeje Ratmanského, Davida Dawsona a Hanse van Manena. V roce 2012 se rozhodl ukončit taneční kariéru a soustředit se výhradně na choreografii.

V lednu 2017 Holandský národní balet jmenoval Arquése jedním ze dvou choreografů společnosti Young Creative Associates, která je přidružena k baletu a věnuje se rozvoji mladých choreografických talentů. Po získání tohoto privilegia Arqués vytváří většinu svých děl pro Holandský národní balet a jeho juniorský soubor. Významný evropský taneční magazín Tanz Magazine označil Arquése za „nadějný talent roku 2017“ díky jeho nejnovějšímu počinu Homo Ludens pro Holandsky národní balet.

Tvořil též pro mezinárodní baletní společnosti a festivaly, jako jsou Birminghamský královský balet, Balet Moskva, Compañia Nacional de Danza, NRW Junior Ballet Dortmund, newyorský soubor Continuum Contemporary/Ballet, seattleský soubor Whim W’him a Origen Festival Cultural ve Švýcarsku. Jako hostující umělec byl choreografickým institutem pozván na Newyorskou univerzitu, aby realizoval vlastní choreografickou vizi se souborem New York City Ballet a baletní školou při New York City Ballet. Vznikla tak inscenace Work in progress April.
 
V roce 2014 byl nominován na cenu Dutch Dans Awards, v roce 2016 na prestižní ocenění Zlatá maska za nejlepší choreografii a nejlepší klasickou taneční produkci Minos s ruským Baletem Moskva. V této sezóně byl za své nejnovější dílo Ignite nominován na Cenu Benois de la danse 2019.
 
ČLÁNKY
(ostravan.cz, 15. 10. 2021)

 
Články z webu

Choreograf Juanjo Arques opět zkouší v Ostravě a říká: V životě i tvorbě začínám v podstatě od nuly
(15. 10. 2021)

Inscenační tým - Sezóna:
ROSSINIHO KARTYChoreografie
Kostýmy
ROSSINIHO KARTYChoreografie
Kostýmy
ROSSINIHO KARTYChoreografie
Kostýmy
ROSSINIHO KARTYChoreografie
Kostýmy