Sopranistka Lucie Kaňková studovala zpěv na univerzitách v Bernu a Lucernu ve Švýcarsku pod vedením profesorky Barbary Locher, od roku 2017 se věnuje doktorskému studiu na pražské HAMU.

Lucie Kaňková je nositelkou cen z mnoha soutěží. Mezi stěžejní patří Mezinárodní pěvecká soutěž Antonína Dvořáka v Karlových Varech, kde nejprve v kategorii Junior získala druhé místo a o rok později (2016) vyhrála hlavní kategorii Opera s 8 dalšími oceněními, včetně smluv s divadly, orchestry a festivaly. Dále je laureátkou soutěže American International Czech & Slovak Voice Competition v USA (2. cena a zvláštní cena poroty), soutěže Nadace Bohuslava Martinů (2. cena a všechny zvláštní ceny), nejnověji i soutěže Bologna International Vocal Competition v Itálii (3. cena) a vítězkou soutěže Opernspiele Munot ve Švýcarsku s angažmá do role Královny noci. V létě 2020 získala 2. cenu v IFAC HANDA Australian Singing Competition – Audience Prize. V lednu 2021 se stala absolutní vítězkou soutěže Nomea Competition a získala titul The Best Opera Singer.

V sezóně 2014/2015 byla Lucie Kaňková angažována v Divadle Biel-Solothurn. Od roku 2014 je také oficiální sólistkou švýcarského sboru a orchestru města Lancy. V roce 2016 inscenovala svůj vlastní operní projekt Ariadne Bohuslava Martinů, ve kterém zpívala roli Ariadny (Biel a Bazilej ve Švýcarsku). V této roli se také uvedla v roce 2018 v divadle Deutsche Oper am Rhein v Německu. V roce 2018 ztvárnila roli Kuchtíka v produkci Dvořákovy Rusalky Národního divadla Brno.

Lucie vystoupila v roce 2019 s velkým ohlasem jako sólistka Olomouckých barokních slavností, Janáčkova máje a festivalu Hortus Magicus v Kroměříži v roli Času a Štěstěny v opeře Il tribunale di Giove Karla Ditterse von Dittersdorfa. V loňské sezóně Lucie ztvárnila ve Slezském divadle Opava role Ännchen v Čarostřelci C. M. von Webera, Violetty Valéry ve Verdiho La traviatě a Susanny ve Figarově svatbě W. A. Mozarta.

V sezóně 2020/2021 se také představila v hlavní roli Poppey v Monteverdiho opeře Korunovace Poppey v Divadle J. K. Tyla v Plzni dále jako Fiordiligi v Mozartově opeře Così fan tutte v Jihočeském divadle v Českých Budějovicích či Barče ve Smetanově Hubičce v Národním divadle moravskoslezském v Ostravě. Jako Královna noci se představí v Mozartově Kouzelné flétně v pražském Stavovském divadle a v Jihočeském divadle, dále jako Elvíra v Italce z Alžíru (Plzeň) nebo Gilda a Donna Anna (Opava). V současnosti nadále spolupracuje s prof. Barbarou Locher a Gabrielou Beňačkovou.
 
Články z webu

Královna noci, Violetta Valéry i Barče. Zásadní role Lucie Kaňkové
(27. 3. 2024)

Obsazení - Sezóna:
HUBIČKABarče, služka u Palouckých
HUBIČKABarče, služka u Palouckých
HUBIČKABarče, služka u Palouckých
HUBIČKABarče, služka u Palouckých