Makedonský tenorista Blagoj Nacoski se narodil v roce 1979 ve Skopje. Základy hudebního vzdělání získal od své matky, poté pokračoval ve studiu v Itálii u Mirelly Parutto a Antonia Boyera v Říme a Silvie Bossy ve Florencii. Na operní scéně debutoval v roce 2003 v Teatro dell'Opera v Římě v roli Artura (Donizetti – Lucia di Lammermoor) pod vedením dirigenta Daniela Orena a režiséra Grahama Vicka. Od té doby se s úspěchem představil posluchačům po celém světě.

Vystoupil v nejvýznamnějších koncertních sálech a operních domech (Teatro Carlo Felice v Janově, Bavorská státní opera v Mnichově, Opera v Seattle, Teatro Regio v Parmě, Opernhaus v Curychu, Frankfurtská opera, Teatro Verdi v Terstu, Teatro Petruzzelli v Bari, Teatro La Fenice v Benátkách, Teatro Lirico v Cagliari, Stuttgartská státní opera, Kanadská opera v Torontu, La Monnaie v Bruselu, Makedonská národní opera ve Skopje, Polská národní opera ve Varšavě, Bunka Kaikan, Nové národní divadlo a Suntory Hall v Tokiu) a na prestižních festivalech (Salcburk).

Jeho repertoár zahrnuje mozartovské role Ferranda (Così fan tutte), Tamina (Kouzelná flétna), Dona Ottavia (Don Giovanni) a Belmonta (Únos ze serailu), Donizettiho Ernesta (Don Pasquale), Rossiniho Lindora (Italka v Alžíru), Dona Narcisa (Turek v Itálii) a Almavivu (Lazebník sevillský), Belliniho Elvina (Náměsíčná), Brittenova Petera Quinta (Utahování šroubu) a Lysandera (Sen noci svatojánské) a další. Vedle opery se Blagoj Nacoski věnuje i symfonické a komorní hudbě. V roce 2005 vystoupil v Římě na koncertě na počest Johannese Brahmse v cyklu Liebeslieder Waltzer, který byl v přímém přenosu vysílán rozhlasovými stanicemi Radio RaiTre a Euroradio. Na gala představení v Sofii k 60. výročí Makedonské filharmonie a 75. výročí Sofijské filharmonie provedl pod taktovkou Saši Nikolovského-Gjumara tenorové sólo v Beethovenově Symfonii č. 9. Dále zpíval ve světové premiéře Te Deum Flavia Colussa v Římě (2008) a oratoria Bernardina Rizziho Il Trittico Dantesco v Padově a Aquileje. V dubnu 2009 vystoupil na koncertě na počest Georga Friedricha Händela s Makedonskou filharmonií ve Skopje pod vedením Alessandra D'Agostiniho. Blagoj Nacoski spolupracuje s významnými dirigenty (Nicola Luisotti, Daniel Oren, Ivor Bolton, Bruno Bartoletti, Christoph von Dohnànyi, Riccardo Frizza, Thomas Guschlbauer, Antonello Allemandi, Will Crutchfield, Jonathan Webb, Paul Daniel, Julia Jones, Gerard Korsten, Robin Ticciati, Marcello Rota, aj.) a režiséry (Graham Vick, Gabriele Lavia, Daniele Abbado, Peter Kazaras, Marco Gandini, Michael Hampe, Mario Martone, Jürgen Flimm, Christof Loy, John Cox, Claus Guth, Michael Sturminger, Denis Krief, Davide Livermore, Michael Patrick Albano, aj.)

Jeho diskografie zahrnuje DVD nahrávky Mozartovy dramatické serenády Scipionův sen (Deutsche Grammophon) a Straussovy Ariadny na Naxu (TDK), CD nahrávky Donizettiho opery Lucia di Lammermoor (Dynamic) a Collusovy skladby Te Deum (MR Classics). V roce 2008 jej makedonská vláda jmenovala „Velvyslancem makedonské kultury“.

Obsazení - Sezóna:
JENOVÉFAGolo, příslušník Siegfriedovy družiny
JENOVÉFAGolo, příslušník Siegfriedovy družiny
L’ITALIANA IN ALGERI (ITALKA V ALŽÍRU)Lindoro
Fotografie - Sezóna:
JENOVÉFA
Yvona Škvárová (Margaretha, chůva), Jakub Kettner (Siegfried, falckrabě brabantský), Frédérique Friess (Jenovéfa (Genoveva), jeho žena), Blagoj Nacoski (Golo, příslušník Siegfriedovy družiny)
Foto: Martin Popelář
JENOVÉFA
Blagoj Nacoski (Golo, příslušník Siegfriedovy družiny), Yvona Škvárová (Margaretha, chůva), Frédérique Friess (Jenovéfa (Genoveva), jeho žena)
Foto: Martin Popelář