MARTIN ŠPETLÍK
světelný design
 
Vystudoval Gymnázium Jana Palacha v Turnově a po dvou letech studia na Fakultě architektury ČVUT v Praze se navrátil k divadlu. V roce 2003 pracoval jako osvětlovač v Dejvickém divadle a v roce 2004 nastoupil do Švandova divadla na Smíchově na pozici mistra scénického osvětlení. 
 
Od roku 2007 pracuje jako světelný designér na volné noze. Spolupracoval mimo jiné s tanečně divadelními skupinami Compagnie Decalages, Teatr Novogo Fronta, Krepsko, Spitfire Company, Divadlo Continuo, Silo Theatre, Debajehmujig Theatre Group.
 
Specializuje se na fyzické či taneční divadlo, site-specific, případně objektové a vizuální divadlo. Z pedagogických zkušeností lze zmínit několikaměsíční působení v kanadské indiánské rezervaci Wikwemikong, kde krom instalace scénického osvětlení pořádal workshopy světelného designu. Přednášky vedl například na berlínské Die Etage  a na festivalu Jiráskův Hronov.
 
S Národním divadlem v Praze spolupracoval na inscenacích: Ze života hmyzu, Othello, benátský mouřenín, Z mrtvého domu, Slavík/Jolanta, Láska a informace, Manon Lescaut, Jako břitva (Němcová), Sen čarovné noci a Jsme v pohodě. S činohrou Národní divadla Brno spolupracoval od roku 2015 na inscenacích: Teror, Piková dáma, Něco za něco, Strach jíst duši a Petrolejové lampy.
 
Baletní inscenace Don Quijote je jeho první spoluprací s NDM. 
Inscenační tým - Sezóna:
DON QUIJOTESvětelný design
DON QUIJOTESvětelný design
DON QUIJOTESvětelný design
DON QUIJOTESvětelný design
DON QUIJOTESvětelný design
JENOVÉFASvětelný design
JENOVÉFASvětelný design
MARGUERITESvětelný design
MARGUERITESvětelný design