Karina Elver

 
Dánská tanečnice, taneční pedagožka a choreografka Karina Elver se narodila v roce 1962 v Kodani. Tančit začala ve třech letech v Andersen&Jensens Danseinstitut a jako devítiletá byla přijata do baletní školy Královského dánského divadla (Det Kongelige Teaters Balletskole). O sedm let později se stala elévkou Královského dánského baletu (Den Kongelige Ballet), kde v roce 1980 získala stálou smlouvu. Zúčastnila se mnoha stipendijních studijních pobytů, mj. v Německu, Itálii, USA a Portugalsku. Tančila hlavní role v mnoha inscenacích Královského dánského baletu, především v choreografiích Augusta Bournonvilla (Napoli, Wilhelm Tell, Abdallah, La Ventanaad.), George Balanchina (např. Symphony in C, The Four Temperaments, Divertimento no. 15), Alvina Aileyho (mj.Memoria, River, Caverna Magica), Johna Neumeiera (mj. Odyseen, Romeo&Julie) a mnohých dalších. 
 
Po třiadvaceti letech v angažmá kodaňského baletu se stala choreografkou a taneční pedagožkou ve svobodném povolání. Její specializací je dánská klasická baletní škola podle Augusta Bournonvilla, kterou vyučuje po celém světě. Kromě toho vytváří inscenace nejen podle klasických Bournonvillových choreografií, ale i díla autorská. Více než patnáct let se Karina Elver také vzdělává v herectví – absolvovala mnoho mezinárodních kurzů a působí také jako herečka.
 
Spolupracovala a spolupracuje s mnoha světovými baletními soubory, v České republice působila jako taneční pedagožka, choreografka a asistentka choreografie v Národním divadle v Brně i pražském Národním divadle. 
 
S Národním divadlem moravskoslezským v Ostravě spolupracuje poprvé. 
(pb)

 

Inscenační tým - Sezóna:
LA SYLPHIDEChoreografie
LA SYLPHIDEChoreografie
LA SYLPHIDEChoreografie