Baletní studio s „moderním“ posláním vzniklo sice v 70. letech 20. století, ale historie výchovy dětí k jevištnímu tanci je v Ostravě mnohem delší – více než stoletá – sahá ještě před založení Národního divadla moravskoslezského v roce 1919. Základ tvořily pravděpodobně děti členů divadla působícího v Národním domě v Moravské Ostravě. O pár let později první choreograf a šéf baletního souboru NDMS Achille Viscusi založil baletní učiliště, kterým prošel i legendární ostravský tanečník a choreograf Emerich Gabzdyl, budoucí šéf ostravského baletu. Tradice pokračovala i pak, sice stále neexistoval oficiální spolek s tímto názvem, ale profesionálové sami trénovali a vychovávali děti pro baletní inscenace, protože u nás prakticky neexistovaly speciální školy pro nižší věkové skupiny tanečníků. V období první republiky vedli děti k tanci například manželé Lia a Jaroslav Häuslerovi (na první fotografii, foto Ateliér Ružek), později sólistka baletu Milča Pírková, v 60. letech Julie Jastřembská, v 70. letech Ludmila Táborská-Rozehnalová – ta až do roku 1979, kdy baletní studio zahájilo svou činnost. Podpořil je tehdejší šéf baletu Albert Janíček a pedagogické vedení měla na starost Helena Hurychová.
 
Pro děti z Baletního studia bylo vždy atraktivní zatančit si se svými idoly. Broučci (1982), Z pohádky do pohádky (1994), Marná opatrnost (1985), Louskáček (2001, 2010), Popelka (1991, 2015)… To jsou jen některé z baletních inscenací, kde účinkovaly děti trénované v Baletním studiu. Tančily ale také v operních inscenacích. Děti často učili a učí přímo sólisté baletu NDM: Libuše Kuklová, Tamara Černá, Olga Borisová-Pračiková, Libor Bernklau, Zuzana Holeková-Štarková nebo Barbora Kaufmannová. Mezi lektory patřili mj. Irina Nazarenko, Filip Skála, Naďa Andrlová, Veronika Beňová, Jana Zelenková, Petra Kováčová, v nedávné minulosti Michaela Vápeníková, Natalia Adamska, v současnosti Anna Knollová, Rita Pires, Laura Moreno Gasulla a hostující pedagožka Eva Vajsová.
 
V sezóně 2023/2024 nastuduje izraelský choreograf a režisér Itzik Galili novou inscenaci Janáčkovy opery Příhody lišky Bystroušky a tam se potkají s profesionály děti z Baletního i Operního studia NDM. Aktuálně děti tančí například v baletech Coppélia, Louskáček – Vánoční koleda, připravují se na podzimní Labutí jezero. 

(to,kp)

VIKTORKA (1961) – Hana Šarounová (Viktorka) a děti Baletního studia, foto František Krasl
Z pohádky do pohádky (1972),
foto František Krasl

 

 

Z pohádky do pohádky (1972),
foto František Krasl
Martná opatrnost (1985) – Zuzana Holeková (Líza)
a děti Baletního studia, foto Josef Hradil
Popelka (2015),
foto Martin Popelář
Louskáček – Vánoční koleda (2022) – Tomáš Kopecký (Starý lichvář Scrooge)
a děti Baletního studia, foto Serghei Gherciu