Výlet do slunné Florencie si zorganizujte tak, aby vám kromě návštěvy památek a procházek po Via Tornabuoni, jedné z hlavních nákupních ulic, zbyl čas ochutnat také výtečnou zmrzlinu. Není totiž na světě nic lepšího, než si osladit život právě ve městě, kde se tato ideální pochoutka pro horké dny narodila.

Jméno Bernardo Buontalenti vám možná nic neřekne, přitom bez jeho příběhu by naše léto nebylo úplně ideální. Profesí byl sice tento Florenťan architekt, sochař, vojenský inženýr, a dokonce i tvůrce ohňostrojů, přesto ale čas od času neváhal vyměnit tužku a rýsovací prkno za vařečku a hrnce.

 
Traduje se, že to byl právě on, kdo v 1. pol. 16. století po nesčetných pokusech zjistil, že když vloží kotlík se sladkým krémem do větší nádoby se sněhem a solí a hmotu začne míchat, vznikne mu přímo pod rukama nefalšovaná italská zmrzlina. Ne nadarmo mu tak dodnes přezdívají otec moderní zmrzliny.
 
 
Takže až se i vy v rozpálených ulicích Florencie přistihnete, jak si rukama ovíváte tvář, rychle navštivte nejbližší zmrzlinárnu. My jsme si oblíbili třeba podnik La Carraia (Piazza Nazario Sauro 25/r) přímo u Ponte alla Carraia, druhého mostu západně od Ponte Vecchio. Sladké menu tu sestavili prvotřídní – co byste řekli třeba zmrzlině s příchutí arašídového másla, sýra ricotta a hrušek, tiramisu nebo třeba pomerančové čokolády?
 
 
Naším dalším favoritem je malinkatá zmrzlinárna Carapina (Piazza Guglielmo Oberdan 2), jež nabízí zmrzlinu vyrobenou pouze z čerstvého sezonního ovoce, kvalitního mléka z Toskánska, výběrové čokolády, nejlepší kávy ze Střední Ameriky… Nabídka se mění každých 24 hodin, takže vaše chutě se tu rozhodně nudit nebudou. 
 
Autor: Adéla Vavřačová, expertka Radynacestu.cz
Foto Shutterstock.com