NEBEZPEČNÉ ZNÁMOSTI NA ŠPIČKÁCH UŽ POUZE 3x!
BALET / 20.1.2020
„Kvalita tkví zejména v precizních výkonech interpretů,“ píše o baletu NEBEZPEČNÉ ZNÁMOSTI v recenzi pro Taneční aktuality Josef Bartoš. Zveme vás na zimní blok této inscenace – 5., 7. a 11. února 2020.
 
(...) Pozornost si zaslouží sbor, který své taneční umění nejvíce uplatňuje v prvním dějství plesových scén, v druhém pak má více významů i podob. Ve sborových pasážích poznáváme důkladnou a precizní práci choreografa, repetitorů, samotných tanečníků, ale i dohled šéfky souboru. Variace netrpěly téměř žádnými interpretačními „kazy“, naopak zcela perfektně a s naprostou samozřejmostí dotvářely kolorit hlavní dějové linky a nepůsobily nadbytečně.
Zároveň kvituji, že se choreograf snažil i pohybově zachytit diskutovanou dobu, a tak jeden z nejčastějších prvků plesových scén představují barokní poklony ve všech možných variacích.
 
 
Zasazením příběhu do plesové atmosféry Krzysztof Pastor podtrhl charakter rokokové společnosti. Vyhmátl jednu z nejdůležitějších událostí, která představovala dokonalou příležitost k rozvíjení či naopak destrukci mezilidských vztahů. Tímto tahem se autor zároveň zbavil nutnosti převyprávět všechny detaily původní předlohy a mohl věnovat veškerou pozornost hlavní pětici.
(...) Interpretačně působivé jsou zejména kvartety a kvintety hlavních postav, protkané významotvornými gesty. Pastorova choreografická kompozice klade důraz zejména na čistotu a přehlednost jednotlivých kroků; autor nevrství složité prvky za sebou, ale spíše je nechává doznít do konečků prstů. Taneční fajnšmekr si tak vskutku může vychutnat skvěle ovládnutou techniku klasického tance."
Josef Bartoš
tanecniaktuality.cz